Η ιστορία των Cure

Περιγραφή
Το “Never Enough” αποτελεί την οριστική βιογραφία των κλασικών επιζώντων του post-punk, “The Cure”. Ο συγγραφέας, Jeff Apter, ανιχνεύει τις ρίζες τους από το μεσοαστικό Κρόλεϊ του Σάσεξ και καταγράφει βήμα-προς-βήμα την πορεία τους προς τη διασημότητα.
Στη συνέχεια, αποκαλύπτει πώς το “Pornography”, το πρώτο “μεγάλο” album του συγκροτήματος, έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την καριέρα των “Cure” προτού καν αρχίσει.
Στο παρελθόν έχει λεχθεί ότι ο δρόμος που οδηγεί στο Λονδίνο ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το Κρόλεϊ. Ωστόσο, οι “Cure” άλλαξαν αυτήν την αντίληψη. Αρκετά χρόνια αφότου συναντήθηκαν τα βλέμματά τους κατά την πρώτη ημέρα του σχολείου, οι Robert Smith και Laurence “Lol” Tolhurst -μαζί με τον φίλο και συμμαθητή τους, Michael Dempsey- ηχογράφησαν το καθοριστικό κομμάτι “Killing An Arab” και ξεκίνησαν ένα μουσικό ταξίδι, το οποίο έχει διαρκέσει για περισσότερα από εικοσιπέντε χρόνια και έχει αποφέρει πωλήσεις μεγαλύτερες των τριάντα εκατομμυρίων αντιτύπων.
Επιπλέον, ο Apter περιγράφει το πλήρες ιστορικό της λιποταξίας του ειδώλου της Goth-pop, Robert Smith, και της προσχώρησής του στους Siouxsie & The Banshees κατά τη δεκαετία του ’80, τους αχαλίνωτους πειραματισμούς του με τα ναρκωτικά και την οριστική, απρόθυμη, επιστροφή του στους Cure.
Ο μύθος των Cure δε μοιάζει με κανέναν άλλο μύθο της σύγχρονης μουσικής: οι αφοσιωμένοι οπαδοί τους παρέμειναν στο πλευρό τους μέσα από μεταβολές στο μουσικό κλίμα και τις συχνές απειλές του αρχηγού, Robert Smith, να διαλύσει το group. Στην πορεία, οι Cure δημιούργησαν με επιδεξιότητα σκοτεινά ρομαντικά τραγούδια όπως τα “Boys Don’t Cry”, “A Forest”, “Just Like Heaven”, “Inbetween Days” και “Lullaby” και ανέπτυξαν μια σχέση με τον σκηνοθέτη Tim Pope, στον οποίο οφείλεται η οριοθέτηση της γενιάς του MTV. Επίσης, απέδειξαν ότι η χρήση λακ και κραγιόν, όσο μεγάλη κι αν είναι, ποτέ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.
Τέλος, αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο οι Cure κατάφεραν να γίνουν μεγάλα αστέρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο συγγραφέας, Jeff Apter, έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλά νυν και πρώην μέλη των Cure, συμπεριλαμβανόμενων αποκλειστικών (και ειλικρινών) συζητήσεων με τους συν-ιδρυτές Lol Tolhurst και Michael Dempsey καθώς και από πολυάριθμους συνεργάτες τους, που κινήθηκαν εντός και εκτός του περιβάλλοντος του συγκροτήματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξωφρενικής διαδρομής την οποία ακολούθησε η καριέρα τους. Αυτό που φανερώνεται είναι μια ιστορία αλόγιστων υπερβολών -περισσότερα του ενός μέλη του group έχουν υπομείνει το τραύμα που προκαλείται από την αποτοξίνωση και την επανένταξη- και έντονης μουσικής εστίασης. Ο Apter αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο ένα group όπως οι Cure (με τόσα πρώην μέλη, που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ποδοσφαιρική ομάδα) έχει κατορθώσει, με κάποιον τρόπο, να ακολουθήσει σταθερή πορεία, και ρίχνει νέο φως στην καριέρα αυτού του αινιγματικού συγκροτήματος και του ασταθούς αρχηγού τους, Robert Smith.
Στο βιβλίο περιέχονται πολλές φωτογραφίες και πλήρης δισκογραφία.Ο Jeff Apter γράφει άρθρα για τη μουσική και την pop κουλτούρα για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, έχοντας συνεργαστεί επί μία πενταετία ως μουσικός συντάκτης με το αυστραλέζικο “Rolling Stone”. Το πρώτο βιβλίο του, “Tomorrow Never Knows”, του 2003, καταγράφει τα έργα και τις ημέρες του αυστραλέζικου συγκροτήματος Silverchair. Το δεύτερο, με τον τίτλο “Fornication”, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2004 και αποτυπώνει την ξέφρενη διαδρομή των Red Hot Chili Peppers. Το τρίτο βιβλίο του “Never Enough: The Story of the Cure” αποτελεί την οριστική βιογραφία των κλασικών επιζώντων του post-punk, The Cure. Σήμερα, ο Apter είναι συντάκτης του περιοδικού “GQ” και ζει στο Σίδνεϊ.

Συγγραφέας: Apter Jeff
Μεταφραστής: Σαϊτάνη Λένα
Εκδότης: Εκδόσεις Sonik
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-88606-3-6
Σελίδες: 421
Σχήμα: 23χ16
Κατηγορίες: Μουσικά συγκροτήματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €