Η Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων δώρων

Περιγραφή
Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων αποτελεί την καρδιά των καθημερινών Ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να ονομάσουμε την λειτουργία αυτή ως “Λειτουργία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”, αφού είναι η πιο χαρακτηριστική Ακολουθία της ιεράς αυτής περιόδου.
Ωστόσο, η Προηγιασμένη -καθώς σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης- “δεν είναι λειτουργία με την κυρία και ειδική έννοια του όρου αυτού, δηλαδή προσφορά θυσίας, τέλεσις του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Είναι απλώς κοινωνία προηγιασμένων τιμίων Δώρων, περιβεβλημένη με μια λειτουργική επισημότητα και εντεταγμένη στα πλαίσια Εσπερινού, εφ’ όσον οι ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά τις οποίες τελείται, είναι ημέρες νηστείας – ασιτίας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να ειπούμε ότι η Προηγιασμένη είναι Εσπερινός με παράθεσι προς το τέλος του των αγίων μυστηρίων προς κοινωνίαν”.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πιστοί συμμετέχουν στην εσπερινή αυτή Λειτουργία, αφού κι οι Ενορίες κάνουν πράγματι αξιέπαινες προσπάθειες για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ενορίτες να παρευρεθούν, χωρίς κατά τις ώρες αυτές να δεσμεύονται από το επάγγελμα ή άλλες ασχολίες τους.
Ή Αποστολική Διακονία, διαπιστώνοντας την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των πιστών, προσφέρει την παρούσα εύχρηστη έκδοση της Θ. Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων με απόδοση στη νεοελληνική, αποβλέποντας στη βαθύτερη κατανόηση και βιωματικότερη συμμετοχή στη λατρευτική ζωή της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Μεταφραστής: Καρακοβούνης Ευάγγελος Γ.
Εκδότης: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-315-575-6
Σελίδες: 205
Σχήμα: 14χ10
Κατηγορίες: Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία – Λειτουργία και τυπικό, Λειτουργίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 2.67 €