Η θέση της ελληνικής παραγωγής (μεταποίησης) στις διεθνείς αγορές

Περιγραφή
[…] Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανάλυση της διάρθρωσης των εμπορικών ροών της Ελλάδας κατά γεωγραφική περιοχή και κατά κατηγορία εξειδίκευσης προϊόντων τις πέντε τελευταίες δεκαετίες με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό και ποσοτικοποίηση των κυριότερων παραγόντων που την προσδιορίζουν. Έτσι θα διαπιστωθεί αν, και σε ποιο βαθμό, έχει αναδιαρθρωθεί ο γεωγραφικός προορισμός των ελληνικών ροών του εξωτερικού εμπορίου τόσο σε όρους αγορών, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, όσο και σε όρους κατηγοριών προϊόντων.
Η ανάλυση στη συνέχεια επικεντρώνεται στην κατανόηση των εγχώριων παραγόντων, ενδο-επιχειρησιακών και εξω-επιχειρησιακών, που προσδιορίζουν την εξέλιξη του προφίλ παραγωγής των επιχειρήσεων κατά κλάδο και κατ’ επέκταση τη διάρθρωση ταυ εξωτερικού εμπορίου. Για το λόγο αυτό, επιχειρείται η ταξινόμηση των κλάδων της ελληνικής παραγωγής με την υιοθέτηση της θεωρίας της “έντασης των συντελεστών παραγωγής”, εργασία, κεφάλαιο, ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνολογία, σε συστάδες (Neven, 1994), προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τα σχετικά αποθέματα συντελεστών και να προσδιοριστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγχώριας παραγωγής.
Η υλοποίηση του κεντρικού στόχου και των επιμέρους επιδιώξεων του παρόντος τόμου, εξαντλείται σε έξι κεφάλαια ως εξής: στο Κεφάλαιο 2 καταγράφεται και αναλύεται η εξέλιξη των διεθνών και εγχώριων εμπορικών ροών την περίοδο 1961-2004, προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση της εγχώριας παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Το Κεφάλαιο 3 επικεντρώνεται στην εξέλιξη της διάρθρωσης των ελληνικών εμπορικών ροών, τόσο ανά γεωγραφική ζώνη, όσο και κατά κύρια κατηγορία προϊόντων. Οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την ταξινόμηση των παραγωγικών κλάδων παρουσιάζονται στο Κεφάλαιο 4, ενώ η κλαδική δομή της εγχώριας παραγωγής και η ταξινόμηση των επιμέρους κλάδων, με κριτήριο την ένταση των συντελεστών παραγωγής, αναπτύσσεται και αναλύεται στο 50 κεφάλαιο. Τέλος, η ανακεφαλαίωση και τα συμπεράσματα του τόμου κωδικοποιούνται στο Κεφάλαιο 6.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Παλάσκας Θεοδόσιος Β., Στοφόρος Χρυσόστομος, Χαλαμανδάρης Δ. Η.
Εκδότης: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-7536-36-3
Σελίδες: 136
Σχήμα: 30χ21
Κατηγορίες: Βιομηχανία – Ελλάς, Οικονομία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 27.21 €