Η θάλασσα θεών ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό συνδέεται με τον πανηγυρικό εορτασμό για την επέτειο των δέκα χρόνων αδελφοποίησης της γαλλικής πόλης Villeneuve-lez-Avignon με το Γύθειο, τον οποίο έχει προγραμματίσει ο εξαιρετικά δραστήριος γαλλοελληνικός σύλλογος “Ελιά”. Ως θέμα αυτής της εορταστικής επετείου επιλέχθηκε η θάλασσα, απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την Ελλάδα και την ιστορία της, έτσι όπως εικονογραφείται με ιδανικό τρόπο στην αρχαία ελληνική κεραμική. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα αγγεία που διακρίνονται για τον πλούτο της διακόσμησης και την ποικιλία των σχημάτων τους οφείλουν την ευρεία διάδοσή τους εκτός Ελλάδος στους θαλάσσιους δρόμους. Πάμπολλα αγγεία -αττικά και κορινθιακά- είχαν διοχετευτεί, ως γνωστό, στις αγορές της Δύσης, κυρίως στην Ετρουρία, όπου βρέθηκαν κατά χιλιάδες στη διάρκεια των ανασκαφών του 19ου αιώνα προκαλώντας το θαυμασμό των αρχαιολόγων.
Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα αυτού του βιβλίου, την έκδοση του οποίου ακολουθεί σχετική έκθεση τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, αφιερωμένη στις θαλάσσιες παραστάσεις των αγγείων και κυρίως σε αυτές που είναι εμπνευσμένες από τη μυθολογία. Σε αυτή την ιδέα μας οδήγησε επίσης και το παραθαλάσσιο Γύθειο, όπου εκτυλίσσονται πολλά μυθολογικά γεγονότα αναφερόμενα στο υγρό στοιχείο. Πράγματι, σύμφωνα με τον Όμηρο, από το Γύθειο ξεκίνησε ο Πάρης, γιος του Πριάμου, με το καράβι του, μεταφέροντας από τη Σπάρτη, το “πολύτιμο φορτίο του”, την ωραία Ελένη με προορισμό το νησί -σημερινή χερσόννησο- της Κρανάης -όπου “οι εραστές συνευρέθηκαν για πρώτη φορά”. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν επίσης πως σε αυτήν τη λακωνική πόλη τιμούσαν ιδιαίτερα τον Νηρέα, πατέρα των Νηρηίδων, αγαθοποιό θεότητα του πελάγους καθώς και τον Ποσειδώνα, του οποίου το άγαλμα είχε θαυμάσει ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αι. μ.Χ. Τέλος, ο ίδιος ο “κύριος των υδάτων” κρατώντας την τρίαινα σαν σκήπτρο στο ένα χέρι και ένα δελφίνι στο άλλο, ήταν απεικονισμένος στα νομίσματα των Γυθειατών κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Αυτές οι αναφορές αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες, ώστε από το πλούσιο θεματολόγιο της αγγειογραφίας να επιλεγεί για την εργασία αυτή η θάλασσα, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την αρχαιότητα έως σήμερα. […]
(από την εισαγωγή της συγγραφέως)Η Αλίκη Σαμαρά – Κάουφμαν σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι, στη Σορβόννη, όπου υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη γεωμετρική κεραμεική του Λούβρου, η οποία έχει δημοσιευθεί σε δύο τόμους από την Academie des Inscriptions et Belles Letters: Corpus Vasorum Antiquorum, France, fasc.25 Louvre 16, Ceramique geometrique attique (Paris 1972). Corpus Vasorum Antiquorum, France, fasc.27 Louvre 18, Ceramique geometrique non attique (Paris 1976). Στη δεκαετία του ’70 υπήρξε βοηθός του καθηγητή και ακαδημαϊκού Pierre Devambez, διευθυντή του Τμήματος Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου. Επί εικοσαετία δίδαξε Ιστορία της αρχαίας ελληνικής κεραμεικής στη Σχολή του Λούβρου. Έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια αρχαιολογίας, και έχει δημοσιεύσει, σε γαλλικά και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, άρθρα και μελέτες σχετικά με την αγγειογραφία και την εικονογραφία (άνω τελεία) έχει γράψει μεγάλο αριθμό λημμάτων για το Εικονογραφικό Λεξικό Κλασικής Μυθολογίας (LIMC). Από το 1986 είναι μέλος της αποστολής Odyssey project η οποία εκτελεί ανασκαφές στην Ιθάκη και από το 1989 μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), συμμετέχει στις δραστηριότητες της ομάδας του Εικονογραφικού Λεξικού Κλασικής Μυθολογίας (LIMC) και είναι επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Ελληνικών, Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Λούβρου.

Συγγραφέας: Σαμαρά – Κάουφμαν Αλίκη
Μεταφραστής: Λουκά Μαριωάννα
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-7037-93-6
Σελίδες: 175
Σχήμα: 24χ23
Κατηγορίες: Κεραμική, Ελληνική, Τέχνη, Αρχαία ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 27.59 €