Η ελληνική πολιτική ζωή: Εικοστός αιώνας

Περιγραφή
“Στο βιβλίο αυτό εντοπίζει κανείς ένα κριτικό ερευνητικό ενδιαφέρον, το οποίο υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τις γνωστές γραμμικές αναλύσεις. Ο Θ. Διαμαντόπουλος… δεν περιορίζεται σε μία επίπεδη αφήγηση των γεγονότων, αλλά αναπτύσσει τη δυναμική διαπλοκή καταστάσεων και παραγόντων που συμβάλλουν κάθε φορά στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών μορφών ζωής.”
(Θεοδ. Πάγκαλος)
“Έργο… χρησιμότατο για τους ειδικούς, πολύτιμο για τους πολιτικοποιημένους πολίτες, θα βοηθήσει ασφαλώς την εθνική μας αυτογνωσία και την καλύτερη διαχρονική κατανόηση του πολιτικού μας “σύμπαντος”.”
(Δημ. Αβραμόπουλος)
“Έργο ζωής… Ο Θ. Διαμαντόπουλος επιχειρεί για μια ακόμη φορά να κινηθεί έξω από φορτίσεις. Οι προβλέψεις του για το μέλλον του ελληνικού πολιτικού συστήματος αφήνουν να διαφανεί μια αγωνία…”
(Ανδρ. Ανδριανόπουλος)
(Για τις προσωπογραφίες) “Διαβάζονται απνευστί.”
(Νίκος Δήμου)
“Απολαμβάνω την ξενάγηση που μας κάνει ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.”
(Μίμης Ανδρουλάκης)
Έργο πολιτικού επιστήμονα και όχι ιστορικού το βιβλίο αυτό χρησιμοποιεί την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα σαν καμβά για να επιχειρήσει πρωτίστως την ανάλυση, σχηματοποίηση και θεωρητικοποίηση των πολιτικών εξελίξεων: Διερεύνηση των ιδιαιτεροτήτων του πολιτικού συστήματος της κάθε περιόδου… Κατά φάσεις “ακτινοσκόπηση” των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και των μεταξύ τους σχέσεων, (καθώς και των προσδιοριστικών τους παραγόντων)… Αναζήτηση, σε κάθε υποπερίοδο, των στοιχείων εκείνων που, έστω διά της εκ των υστέρων προγνώσεως, θεωρείται ότι θα μπορούσαν να μας είχαν έγκαιρα προϊδεάσει για ό,τι κυοφορείτο… Εξέταση των διαφόρων μεταλλαγών της ταυτότητας του ελληνικού κομματικού συστήματος… Κ.ο.κ…..
Το έργο αυτό είναι γραμμένο πρώτιστα για τους νέους της Ελλάδας, αυτούς που, έχοντας ζήσει σε μία εποχή σχετικής πολιτικής ηρεμίας και ομαλότητας, δεν υποπτεύονται καν την τρικυμιώδη ως πρόσφατα πολιτική διαδρομή του τόπου τους… Απευθύνεται, δε, σ’ όσους θέλουν να μάθουν και να καταλάβουν τα προβλήματα και τις τραγωδίες του εθνικού μας χθες… Κυρίως, όμως, απευθύνεται σ’ εκείνους που επιθυμούν με γνώση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε το πολιτικό μας σήμερα να μη μείνει η επομένη ενός προβληματικού χθες, αλλά να γίνει η παραμονή ενός ελπιδοφόρου ακόμα…
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινόπουλου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, με τον καθηγητή Maurice Duverger και είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του 1ου Πανεπιστημίου του Παρισιού. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες και στην Οξφόρδη. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ από τις Εκδόσεις “Πατάκη” κυκλοφορεί και το έργο του “Εκλογικά συστήματα: Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές”, “Ανάδειξη κοινοβουλίων και προέδρων δημοκρατίας”, το οποίο έχει εκδοθεί σε μετάφραση και από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Βρυξελλών. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την “Καθημερινή”, τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, τον “Τύπο της Κυριακής” και το ραδιοσταθμό “Αθήνα-9.84”.

Συγγραφέας: Διαμαντόπουλος Θανάσης Σ. 1951- πολιτικός επιστήμων
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 1997
ISBN: 960-02-1185-Χ
Σελίδες: 517
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.12 €