Η Ελλάδα της μετανάστευσης

Περιγραφή
Η τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα επιφύλαξε μια μαζική, όσο και διαρκή αλλά ακανόνιστη μετοίκηση πληθυσμών στην ελληνική επικράτεια. Η μετοίκηση αυτή, ως τάξη μεγέθους, μπορεί να συγκρίνεται με τις μείζονες πληθυσμιακές ανακατατάξεις που επέφεραν οι διαδοχικές εδαφικές προεκτάσεις του ελληνικού κράτους προς βορρά, καθώς και η ανταλλαγή πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ιστορικές της μακροεπιπτώσεις δεν είναι ακόμη προσπελάσιμες σε ολοκληρωμένη ερευνητική διάγνωση από την κοινωνική επιστήμη και θεωρία. Ο συλλογικός αυτός τόμος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων αποτελεί μια πρώτη προσπάθειά του να επεξεργαστεί το μεταναστευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα με εχέγγυα ερευνητικής νηφαλιότητας και αναστοχασμού.
Η προσέγγιση της μετανάστευσης, όχι ως προβλήματος προς διαχείριση, αλλά ως κοινωνικού φαινομένου που αναδεικνύει ευρύτερες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ή ευρωπαϊκής κοινωνίας και διαμορφώνει μια νέα πρόσληψη στην προβληματική που διατρέχει τον τρόπο συγκρότησης της ελληνικής εθνικής αφήγησης, οδήγησε στην ανάγκη να διατυπώσουμε μια σειρά από ερευνητικά ερωτήματα-στόχους μέσα από την ώσμωση και την ανταλλαγή διεπιστημονικών οπτικών και προβληματισμών. Έπεται συνέχεια.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Βεντούρα Λίνα, Καρύδης Βασίλης Χ., Μαρβάκης Αθανάσιος, Παύλου Μίλτος, Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ., κ.ά.
Επιμελητής: Παύλου Μίλτος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Υπεύθυνος Σειράς: Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-218-388-8
Σελίδες: 406
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μετανάστευση
Σειρές: Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων· Σειρά Μελετών, Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων: Σειρά Μελετών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.11 €