Η διεθνής οικονομική κρίση και το χρέος του Τρίτου Κόσμου

Περιγραφή
Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική στα ελληνικά μονογραφία για τη διεθνή οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’80 και το χρέος του τρίτου κόσμου, ενώ λόγω του εύρους της προβληματικής και της παραπεμπόμενης βιβλιογραφίας, διεκδικεί και διεθνή πρωτοτυπία.
Στο έργο εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη ύφεση και η νέα οικονομική πολιτική στις βιομηχανικές χώρες και κυρίως στις Η.Π.Α. καθώς και ο συρρικνούμενος ρόλος του κράτους στον τρίτο κόσμο.
Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι ρήτρες των δανειακών συμβάσεων και οι προσπάθειες των οφειλετών να επέμβουν μονομερώς για να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερο βάρος και έμφαση δίδεται στις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων που προσπαθούν και επιτυγχάνουν να αποτρέψουν τις επεμβάσεις των κρατών – οφειλετών στις υποχρεώσεις τους. Η στρατηγική προς αντιμετώπιση της κρίσεως καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου και αναλύει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και των τραπεζών να εξασφαλίσουν την εξόφληση του χρέους χωρίς να προκαλέσουν πολιτικούς κραδασμούς στο εσωτερικό των κρατών – οφειλετών. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου – περίπου 100 σελίδες – είναι αφιερωμένο στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τραπέζης στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ειδικότερα, στους όρους που επιβάλλουν σε όσα κράτη αναγκάζονται να αναζητήσουν τη συνδρομή τους.Ο Αλέξανδρος Κατράνης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Μονάχου και Κολωνίας. Από το 1988 μέχρι το 1997 δίδαξε, αρχικά ως Λέκτωρ και αργότερα ως Επίκουρος Καθηγητής, Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στους ίδιους τομείς έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και σειρά άρθρων και επιστημονικών εργασιών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Διπλωματικής Ακαδημίας (Πανεπιστήμιο) της Γεωργίας. Το 1983 εισήλθε στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της Κεντρικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ και έχει παρακολουθήσει διάφορες εκπαιδεύσεις στον κλάδο του. Έχει δώσει μαθήματα και διαλέξεις στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, στις Σχολές Πολέμου του Ναυτικού και της Αεροπορίας και στην Αστυνομική Ακαδημία. Έχει ακόμη προσκληθεί για διαλέξεις για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού (Γερμανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό). Σήμερα είναι Πρέσβης της Ελλάδος στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό).

Συγγραφέας: Κατράνης Αλέξανδρος Κ.
Υπεύθυνος Σειράς: Στάγκος Πέτρος Ν., Σαχπεκίδου Ευγενία Ρ.
Εκδότης: Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN: 960-301-104-5
Σελίδες: 346
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Διεθνές δίκαιο , Ευρωπαϊκό δίκαιο
Σειρές: Δημοσιεύματα Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.45 €