Η δημοκρατία του εφιάλτη

Περιγραφή

Το 462 π.Χ. είναι μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το έτος αυτό γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τόσο σαν πολίτευμα, όσο και σαν λέξη. Στο πολίτευμα της δημοκρατίας που εγκαθίδρυσε ο Εφιάλτης, η πολιτική εξουσία ανατέθηκε στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να την ασκούν αυτοπροσώπως και όχι μέσω αντιπροσώπων τους. Ονομάστηκε δημοκρατία για να εκφράσει το πολίτευμα κατά τρόπο αυθεντικό, γιατί ακριβώς η λέξη σημαίνει: “εξουσία των πολιτών”. Η δημοκρατία λειτούργησε επί εκατόν σαράντα χρόνια (462 – 322 π.Χ.) και άφησε ολόκληρο τον κόσμο κατάπληκτο, όχι μόνο με τον ανεπανάληπτο πολιτισμό που δημιούργησε, αλλά, κυρίως, γιατί ανύψωσε τον απλό πολίτη σε ό,τι πιο υπεύθυνο και ελεύθερο, με συνείδηση της μοναδικής αξίας της ανθρώπινης προσωπικότητας. Όταν μιλάμε για δημοκρατία και θέλουμε η λέξη να ανταποκρίνεται στα πράγματα, πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στην περίοδο που λειτούργησε στην Αθήνα (462 – 322 π.Χ.). Σήμερα παρουσιάζονται ως δημοκρατικά, καθεστώτα που δεν έχουν καμιά συγγένεια με τη δημοκρατία. Στο όνομα της δημοκρατίας, οι κυρίαρχες δυνάμεις, καταδυναστεύουν τους λαούς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.

Ο συγγραφέας Χρήστος Ρήγας γεννήθηκε το 1934 στη Μηλίτσα Μεσσηνίας και από το 1958 κατοικεί στην Αθήνα. Εργάστηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, από το 1976 μέχρι το 1989. Από το 1990 έχει αφιερώσει όλο το χρόνο του στην μελέτη της ιστορίας σε σχέση με τον απλό πολίτη. Θέλησε να μάθει αν υπήρξε κάποια περίοδος της ανθρώπινης ιστορίας όπου ο απλός πολίτης να μην ήταν τόσο πολύ υποβαθμισμένος πολιτικά και κοινωνικά όσο σήμερα. Θέλησε να μάθει αν λειτούργησε ποτέ η δημοκρατία με τον ορισμό που δίνει η ίδια η λέξη (Δημοκρατία=εξουσία των πολιτών) ή ήταν πάντα μια λέξη κενή περιεχομένου που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για παραπλάνηση των λαών.
Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία του, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Έλευσις.
1. “Η Δημοκρατία του εφιάλτη: Η εξουσία των πολιτών”, 2008
2. “Για μια σύγχρονη παγκόσια δημοκρατία: Στην παντοδυναμία της αγοράς να αντιταχτεί, η παντοδυναμία της κοινωνίας”, 2010
3. “Η πορεία της ανθρωπότητας: Τι αφηγείται ένας γέρος δάσκαλος”, 2011
Ο Χρήστος Γ. Ρήγας, στα βιβλία του, δεν αρκέστηκε να μας πει τι γράφει η ιστορία, αλλά γιατί τα γράφει έτσι και όχι αλλιώτικα.

Συγγραφέας: Ρήγας Χρήστος Γ.
Επιμελητής: Τσικόπουλος Γρηγόρης
Εκδότης: Έλευσις
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-391-041-1
Σελίδες: 376
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Δημοκρατία, Αρχαία Ελλάδα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.81 €