Η γραφή

Περιγραφή
[…] Προς συζήτηση τίθεται το θέμα: Ποιο είναι το ειδοποιό στοιχείο του γράφειν; Σε ποιο σημείο διαφέρει αυτό από κάποιες συγκρίσιμες προγενέστερες και μελλοντικές χειρονομίες, από τη ζωγραφική ή το πάτημα των πλήκτρων του υπολογιστή; Υπάρχει γενικά κάποιο ειδοποιό στοιχείο, που να είναι κοινό σε όλα τα είδη των χειρονομιών της γραφής, το σμίλευμα των λατινικών γραμμάτων στο μάρμαρο, το γράψιμο των κινεζικών ιδεογραμμάτων με πινέλο πάνω στο μετάξι, το χάραγμα των εξισώσεων πάνω στους πίνακες, το χτύπημα των πλήκτρων της γραφομηχανής; Τι είδους βίο διήγαν οι άνθρωποι προτού ν’ αρχίσουν να γράφουν; Και με τι θα έμοιαζε η ύπαρξή τους εάν εγκατέλειπαν το γράφειν; Όλα αυτά, καθώς και πολυάριθμα άλλα ερωτήματα, δεν πρέπει φυσικά να απευθύνονται μόνο στη γραφή, αλλά και στην ανάγνωση των γραφέντων.
Είναι ερωτήματα απλά, μόνο εκ πρώτης όψεως. Θα έπρεπε να γράψει κανείς ένα εκτενές βιβλίο για να μπορέσει να τα συμπεριλάβει όλα γενικά. Η δυσκολία σ’ αυτό το θέμα έγκειται παρ’ όλα αυτά, στο ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα ήταν και πάλι ένα βιβλίο. Αντί για ποιο πράγμα; Εδώ ακριβώς έγκειται το ερώτημα. (Από την εισαγωγή του βιβλίου)Ο Vilem Flusser υπήρξε φιλόσοφος, θεωρητικός της επικοινωνίας και κριτικός της τέχνης και της τεχνολογίας. Γεννήθηκε στην Πράγα, αναγκάστηκε όμως το 1939 να μεταναστεύσει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Στη δεκαετία του ’70 επέστρεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στο Τομπιόν της Προβηγκίας. Πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1991 έξω από τη γενέτειρά του και ενώ την επισκεπτόταν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο. Στοχάστηκε και έγραψε σε πέντε γλώσσες αποκτώντας μεταξύ άλλων τη φήμη του κατ’ εξοχήν στοχαστή των Μέσων αλλά και ενός μείζονα στιλίστα της γραφής.
Τα πιο σημαντικά έργα το είναι: “Στο σύμπαν των τεχνικών εικόνων” (1985), “Μετά-ιστορίες” (1990),”Χειρονομίες-Δοκίμιο φαινομενολογίας” (1991), “Άπατρις-Μια φιλοσοφική αυτοβιογραφία” (1992), “Εγκώμιον της επιφανειακότητας-Για μια φαινομενολογία των Μέσων” (1995).
Στα ελληνικά κυκλοφορεί ήδη το “Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας” (1998)

Συγγραφέας: Flusser Vilém
Μεταφραστής: Ηλιόπουλος Γιώργος Η.
Επιμελητής: Καββαθάς Διονύσης
Εκδότης: Ποταμός
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-8350-20-4
Σελίδες: 270
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Γραφή – Φιλοσοφία και θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.30 €