Η γένεση του κεφαλαίου

Περιγραφή
“Η λεγόμενη λοιπόν, πρωταρχική συσσώρευση, είναι απλώς η ιστορική λειτουργία που χωρίζει τον παραγωγό από τα μέσα παραγωγής. Φαίνεται πρωταρχική, γιατί αποτελεί την προϊστορία του Κεφαλαίου και του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής”.
“Ιδιαίτερα σπουδαίες είναι οι εποχές όπου μεγάλες ανθρώπινες μάζες, αποσπάστηκαν ξαφνικά και απότομα από τα μέσα της συντήρησής τους και ρίχτηκαν στην αγορά, υπό μορφή προλετάριων, εκτός νόμου.
“Αλλά αυτοί, οι νέοι απελεύθεροι, μόνον όταν απογυμνώθηκαν από όλα τα μέσα παραγωγής τους και από όλες τις εγγυήσεις συντήρησης, που τους παρείχαν οι παλιοί φεουδαρχικοί θεσμοί, άρχισαν να πουλούν τον εαυτό τους. Και αυτή η ιστορία της απογύμνωσής τους, έχει αναγραφεί με πύρινα γράμματα, άλικου αίματος, στα χρονικά της ανθρωπότητας.”
Όλη η λειτουργία βασίζεται στην απογύμνωση του αγροτικού παραγωγού, του χωρικού. Η ιστορία αυτής της απογύμνωσης ποικίλει όχι μόνο ανάμεσα στα έθνη αλλά και στις εποχές. Στην Αγγλία μόνο προσέλαβε την κλασική μορφή, και αυτήν ακριβώς τη μορφή θα μελετήσουμε.”
“Στην πραγματική ιστορία, η κατάκτηση, η υποδούλωση, ο φόνος και η ληστεία, με μια λέξη η άξεστη βία, παίζουν, όπως είναι γνωστό τον πρώτο ρόλο.”
“Αν το χρήμα, σύμφωνα με τον Aygier, “έρχεται στον Κόσμο με μια φυσική κηλίδα αίμα”, το κεφάλαιο γεννιέται στάζοντας αίμα και λάσπη από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.”

Συγγραφέας: Marx Karl 1818-1883
Μεταφραστής: Δούμας Αντώνης
Εκδότης: Κοροντζής
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-8031-03-6
Σελίδες: 111
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μαρξισμός, Μαρξιστική φιλοσοφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.15 €