Η βιομηχανία του σεξ και του τηγανητού ψαριού

Περιγραφή
“Οι δίδυμες αδελφές τού εξέθεσαν το σχέδιό τους με παρρησία, ορίζοντας επακριβώς ότι φιλοδοξούσαν, όσο είναι δυνατόν, να μιμηθούν τα ψάρια, στα οποία απαντούν σχεδόν όλα τα είδη της σεξουαλικότητας.
[…] Ο ξάδελφός τους Γιαν σημείωσε αυτή την οδηγία, αν και στα δέκα χρόνια που είχε το sex-shop “Το Σόου της Βρετάνης” στο Παρίσι, το οποίο είχε τροφοδοτήσει στρατιά ολόκληρη πελατών από την Μπιγκουντέν, δεν είχε ποτέ του συναντήσει τέτοια φαντασίωση”.
Κι αν οι αναγνώσεις του φετινού καλοκαιριού άρχιζαν με γέλιο; “Η βιομηχανία του σεξ και του τηγανητού ψαριού” είναι ένα μυθιστόρημα παντελώς μη πολιτικώς ορθό, ευτράπελο, ανατρεπτικό και πονηρό, γραμμένο από έναν λαμπρό Παρισινό δικηγόρο ειδικευμένο στα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της λογοκρισίας, με πολλές σχετικές δημοσιεύσεις. Από την άλλη, ο Εμμανυέλ Πιερρά είναι επιμελητής σε εκδοτικούς οίκους δυσεύρετων ερωτογραφημάτων και συγγραφέας παράδοξων μυθιστορηματικών κωμωδιών.
Η Γκαέλ και η Γκουεναέλ, δίδυμες αδελφές από το Τριμπιντέκ, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Βρετάνης, οι οποίες διακορεύτηκαν από συγγενείς στο οικογενειακό καΐκι που κληρονόμησαν, αποφασίζουν κάποια μέρα ότι δεν θα περάσουν τη ζωή τους φλερτάροντας άχαρους νέους στο τοπικό θαλασσινό φεστιβάλ και φεύγουν για το Παρίσι για να συναντήσουν τον ξάδερφό τους τον Γιάν, ο οποίος διατηρεί ένα σεξομάγαζο στην οδό Γκαιτέ, ειδικευμένο στα φολκλορίζοντα σεξουαλικά αντικείμενα με βρετόνικο χρώμα. Αποφασίζουν να εφαρμόσουν στο ανθρώπινο είδος τις εμβριθείς μελέτες τους πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά και τις εκπληκτικές μεθόδους αναπαραγωγής των ψαριών. Με οδηγό τον αφοσιωμένο ξάδερφό τους, οργανώνουν έναν ερωτικό περίπλου στο Παρίσι για να γνωρίσουν τις αλλόκοτες ερωτικές και διαστροφικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Ο συγγραφέας καγχάζει: είναι το άγριο χιούμορ ενός εθνολόγου των ερωτικών ηθών που παρωδεί τα πάντα και σχολιάζει τις συμπεριφορές μιας υποκριτικής και όλο και πιο συντηρητικής κοινωνίας.
Ο Εμμανυέλ Πιερρά έγραψε ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους: ως περιπετειώδες αφήγημα (η κωμικοτραγική οδύσσεια για δύο χωριατοπούλες στον κόσμο του σεξ) και ως βιτριολική σάτιρα (μιας κοινωνίας που έχει κατακτηθεί τελείως από την αναζήτηση της ηδονής και που δεν γνωρίζει τι θα πει απόλαυση). Και στις δύο περιπτώσεις ο αναγνώστης αγαλλιά και ευφραίνεται.Ο Εμμανυέλ Πιερρά υπογράφει με τη “Βιομηχανία του σεξ και του τηγανητού ψαριού” το τρίτο του μυθιστόρημα. Εκτός από αυτά, ο σαραντάχρονος Πιερρά, δικηγόρος, ασκεί το επάγγελμά του στο Παρίσι και διευθύνει ένα δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στο δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων και της λογοκρισίας.
Είναι επιπλέον χρονικογράφος όσον αφορά τα νομικά θέματα στο Livre Hebdo κι έχει γράψει πολλά έργα πάνω στα συγγραφικά δικαιώματα και το δίκαιο της πληροφορίας, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.
Παθιασμένος με τη λογοτεχνία, την ιστορία των ηθών και τη λογοκρισία, έχει επίσης εκδώσει τα δοκίμια “Le sexe et la loi” (“Το σεξ και ο νόμος”), “Antimanuel de droit” (“Αντιεγχειρίδιο Δικαίου”, 2007), “Le Livre des livres erotiques” (“Η βίβλος των ερωτικών βιβλίων”, 2007), και “Le Livre noir de la censure” (“Η μαύρη βίβλος της λογοκρισίας”, 2008). Επιπλέον, προλογίζει και επιμελείται εκδόσεις παλαιών ερωτογραφημάτων για διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Συγγραφέας: Pierrat Emmanuel
Μεταφραστής: Χασιώτη Νατάσσα
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-325-631-5
Σελίδες: 172
Σχήμα: 21χ13
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.23 €