Η βιβλιοθήκη της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας

Περιγραφή
Η ιστορία της μονής Πλατυτέρας ξεκινά τον 18ο αιώνα. Η ίδρυσή της συνδέεται με τον Λευκαδίτη ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο.
Η Βιβλιοθήκη της μονής είναι η μεγαλύτερη γνωστή μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κερκυραϊκό χώρο. Περιέχει 91 χειρόγραφα στα οποία περιλαμβάνονται και οι φυλλάδες και τα σπαράγματα τα οποία εντοπίστηκαν στο μοναστήρι. Επίσης περιέχει μία αξιόλογη συλλογή έντυπων βιβλίων, 1100 αντίτυπα, που τυπώθηκαν από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Τα χειρόγραφα είναι όλα μεταβυζαντινά και χάρτινα. Στη Βιβλιοθήκη βρέθηκε μόνο ένα περγαμηνό φύλλο με χρυσοστομικό κείμενο του 11ου αιώνα. Αξιόλογα είναι τα μουσικά και νομοκανονικά χειρόγραφα αλλά και η συλλογή των μαθηματαρίων που χρησιμοποιούνταν στη στοιχειώδη και στη μέση εκπαίδευση στον ιόνιο χώρο τον 18ο αιώνα.
Τα περισσότερα έντυπα βιβλία είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, αλλά αξιόλογος είναι και ο αριθμός των παλαιότερων εκδόσεων. Στον 15ο αιώνα χρονολογείται ένα αντίτυπο, στον 16ο δεκαοκτώ και στον 17ο αιώνα εξήντα επτά αντίτυπα. Τα περισσότερα βιβλία είναι θεολογικά, δηλαδή λειτουργικά και έργα της πατερικής και εκκλησιαστικής γραμματείας. Τα υπόλοιπα ανήκουν θεματολογικά στη φιλολογία, φιλοσοφία, ιστορία, νομικές επιστήμες, γραμματική και λεξικογραφία. Η Βιβλιοθήκη διαφυλάσσει επίσης έργα άγνωστα στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και έναν σημαντικό αριθμό ξενόγλωσσων βιβλίων, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.
Στη Βιβλιοθήκη της μονής σήμερα διασώζεται ένα σημαντικό τμήμα των βιβλίων που άλλοτε αποτελούσαν τον κορμό ιδιωτικών βιβλιοθηκών, που υπήρχαν στον αστικό κυρίως κερκυραϊκό χώρο, των οποίων οι τύχες διαγράφονται αχνά στα σημειώματα που οι προηγούμενοι κτήτορες άφησαν στις σελίδες των βιβλίων.
Τέλος, στη Βιβλιοθήκη της μονής ιδιαίτερη θέση κατέχει το αρχείο με έγγραφα διοικητικά, δικογραφίες και κατάστιχα της οικονομικής διαχείρισης. Στο αρχείο περιλαμβάνεται επίσης η προσωπική αλληλογραφία του κτήτορα της μονής ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου καθώς και η αλληλογραφία μεταγενέστερων ηγουμένων και μοναχών.Η Παναγιώτα Τζιβάρα γεννήθηκε στην Πολύδροσο Φωκίδας το 1963. Είναι λέκτορας της ιστορίας του βενετοκρατούμενου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η μελέτη των πνευματικών σχέσεων των βενετοκρατούμενων κτήσεων με τη Βενετία, η διακίνηση των χειρογράφων κωδίκων και των εντύπων και συνακόλουθα των ιδεών, στη διάρκεια των 16ου-18ου αιώνων. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στα Αρχεία της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, στο Αρχείο της Προπαγάνδας στη Ρώμη και έχει γράψει άρθρα και μελέτες για την ιστορία των βενετικών κτήσεων του Ιονίου.

Συγγραφέας: Τζιβάρα Παναγιώτα, Καρύδης Σπύρος Χ.
Εκδότης: Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας Κέρκυρας
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-99745-1-1
Σελίδες: 548
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Βιβλιοθήκες. Αρχεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 24.64 €