Η αυτοκρατορία του κεφαλαίου

Περιγραφή
Ένα πολύ γνωστό -στο εξωτερικό- και αξιόλογο βιβλίο, που θέτει σοβαρά θεωρητικά ζητήματα για τον σύγχρονο καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, στηριζόμενο στην ιστορική ανάλυση της γνωστής μαρξίστριας Έλεν Μέικσινς Γουντ.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ιστορία του ιμπεριαλισμού. Παρόλο που αρκετά από τα επιχειρήματά του βασίζονται σε ιστορικά παραδείγματα, οι αναδρομές στην ιστορία της αυτοκρατορίας γίνονται για να έρθουν στο προσκήνιο οι ιδιαιτερότητες του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού, παρατηρώντας τις αντιθέσεις του με το διαφορετικό παρελθόν άλλων αυτοκρατορικών.
«Ένα εξαιρετικό βιβλίο» έγραψε ο Έρικ Χόμπσμπαουμ για την ανάλυση της Γουντ, προσθέτοντας ότι «δείχνει με δυνατό, παραστατικό τρόπο την οικονομική αυτοκρατορία του κεφαλαίου και τη δημιουργία ενός – χωρίς όρια – νέου μιλιταρισμού».
Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα πολιτική απάντηση στη σημερινή κατάσταση και αναλυτική-ιστορική έρευνα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού γενικά, της κινητήριας δύναμης που τον διαφοροποιεί από άλλες αυτοκρατορικές μορφές, από τα πρώτα του χρόνια. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε σήμερα, καθώς ο Μπους ασκεί την επικίνδυνη πολιτική του, μπορεί να αποτελούν μια ειδική μορφή τρέλας. Ωστόσο, αν αυτό είναι αλήθεια, πρόκειται για μια τρέλα στενά ριζωμένη όχι μόνο στην ιστορία των ΗΠΑ του τελευταίου μισού αιώνα, αλλά και στην εγγενή λογική του καπιταλισμού.
Η Έλεν Μέικσινς Γουντ είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών. Ζει στο Λονδίνο και είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

Συγγραφέας: Wood Elen Meiksins
Μεταφραστής: Βάσιλα Αγγελική
Εκδότης: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-6750-06-Χ
Σελίδες: 180
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Ιμπεριαλισμός, Καπιταλισμός – Ιστορία , Παγκοσμιοποίηση
Σειρές: Ριζοσπαστική Σκέψη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.37 €