Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα

Περιγραφή
“Δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να ασχολείται με τη Θεοδώρα τόσο εκτεταμένα και διεισδυτικά… όπως αυτό. Το έργο αξίζει τον κόπο, επειδή η Θεοδώρα είμαι μία μορφή με ιστορική σημασία και μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως είναι η μοναδική γυναίκα του Βυζαντίου για την οποία οι πηγές λένε αρκετά για να κάνουν έστω και ένα μικρό βιβλίο εφικτό.”
Warren Treadgold, συγγραφέας του “A Concise History of Byzantium”
Ακόμη και με τα σύγχρονα δεδομένα, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα είχε μια αξιοσημείωτη άνοδο στην εξουσία. Γεννημένη στη χαμηλότερη κοινωνική τάξη της βυζαντινής κοινωνίας, εργάστηκε ως ηθοποιός σε θεατρικές παρωδίες και, όπως διέδιδαν οι εχθροί της, ως πόρνη. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη προσέλκυσε την αγάπη του μελλοντικού Αυτοκράτορα, του Ιουστινιανού, ο οποίος, προς έκπληξη της ευπρεπούς κοινωνίας, την έκανε όχι μόνο σύζυγό του αλλά και συνεργάτιδά του στη διακυβέρνηση. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη του Ιουστινιανού στη Θεοδώρα της έδωσε τέτοια εξουσία, που σχεδόν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με οποιαδήποτε άλλη Ρωμαία ή Βυζαντινή αυτοκράτειρα.
Σε αυτό το βιβλίο ο Τζέιμς Άλαν Έβανς μας δίνει μία ακαδημαϊκή αλλά και εξαιρετικά βατή περιγραφή της ζωής και της εποχής της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Ακολουθεί όλη τη διάρκεια της ζωής της, από την παιδική της ηλικία ως κόρη ενός αρκουδιάρη του Ιπποδρόμου μέχρι τους αυτοκρατορικούς της ρόλους της πιο έμπιστης συμβούλου του Ιουστινιανού και μιας αποτελεσματικής και ισχυρής συνηγόρου για τους καταπιεσμένους. Ειδικότερα εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους η Θεοδώρα εργάστηκε για να βελτιώσει τη ζωή του “ασθενούς” φύλου και να άρει ορισμένα από τα εμπόδια που επηρέαζαν τη ζωή των γυναικών του θεάτρου. Ερευνά επίσης τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η Θεοδώρα στη μεγάλη θρησκευτική διαμάχη της εποχής της, που περιλάμβανε και το σχίσμα της χριστιανικής Εκκλησίας μεταξύ των δογμάτων, γνωστών ως Χαλκηδόνιων και μονοφυσιτών.
Η βιογραφία αυτή προσθέτει σημαντικά στην κατανόησή μας για μια εποχή κατά την οποία η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε εν μέρει αποκατασταθεί, η επιδημία πανώλης αφάνισε το 40% του πληθυσμού της Ευρώπης και η χριστιανική Εκκλησία υπέστη ένα διαρκές σχίσμα. Ομοίως, ρίχνει νέο φως στο χαρακτήρα μιας γυναίκας περίπλοκης και ισχυρής που έχει συναρπάσει ιστορικούς και αναγνωστικό κοινό από την εποχή της μέχρι τη δική μας.Ο Τζέιμς Άλαν Έβανς γεννήθηκε στο Galt του Ontario. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της British Columbia. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά, έχει πρόσφατα διατελέσει επίτιμος επισκέπτης καθηγητής στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί με την κλασική και βυζαντινή εποχή γράφοντας διάφορα βιβλία.

Συγγραφέας: Evans James Allen
Μεταφραστής: Καλλία Αναστασία
Εκδότης: Εκάτη
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-408-129-2
Σελίδες: 183
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Πρόσωπα στην ιστορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.61 €