Η απούσα παρουσία του σώματος και του βιώματος στις διαδικασίες εκπαίδευσης μάθησης και ανάπτυξης

Περιγραφή
Το ζήτημα του σώματος, της σωματοποίησης, και της ενσώματης προοπτικής συζητείται πάνω από 20 χρόνια σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δημιουργίας -φιλοσοφία, τέχνη, επιστήμη- προσφέροντας γόνιμο έδαφος στο διεπιστημονικό, πολυεπιστημονικό και διαεπιστημονικό διάλογο. Ενδιαφέρουσες απόψεις για το ζήτημα της σωματοποίησης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά επιστημονικά πεδία, και κυρίως σε αυτό της γνωσιακής επιστήμης, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της γλωσσολογίας, των νευροεπιστημών, καθώς και των επιστημών υγείας και των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας. Σε κάθε ένα από τα επιστημονικά αυτά πεδία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημαντικότητα του σώματος στην ανθρώπινη εμπειρία και γνώση και ιδιαίτερα στις διαδικασίες παραγωγής και κατανόησης του νοήματος με τη διεξαγωγή μιας πληθώρας ποικίλων ενδιαφερουσών ερευνών. Το μόνο σχετικά παραμελημένο πεδίο έρευνας όσον αφορά τα ζητήματα του σώματος είναι αυτό της εκπαίδευσης.
Βασικός προβληματισμός στο συλλογικό αυτό βιβλίο είναι οι ποικίλες εκφάνσεις της “απούσας παρουσίας” του σώματος και του βιώματος στο πλαίσιο των διαδικασιών επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης. Το βιβλίο οργανωμένο με τη μορφή 20 κεφαλαίων, ομαδοποιημένων σε έξι μέρη, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από τη σύγχρονη προβληματική και τα πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα.
Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι τα σώματά μας και οι πληροφορίες που αυτά κατέχουν, παράγουν και μεταφέρουν διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο για την κατανόηση της βιωματικής πραγματικότητας που δημιουργείται όταν εμπλεκόμαστε με τις διαδικασίες επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης, ανάπτυξης και απόκτησης γνώσεων μέσω συγκεκριμένων συλλογικών και πλαισιοθετημένων πρακτικών που ακολουθούμε.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια εισαγωγή σ’ αυτές τις νέες αντιλήψεις και έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα σημαντικό μέρος του διαλόγου που υπάρχει σχετικά με την ενσώματη γνώση και το ρόλο που παίζει το σώμα και το βίωμα στις διαδικασίες επικοινωνίας, εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης.
Γράφουν οι: Μαργαρίτα Γερούκη, Δέσποινα Καλεσοπούλου, Ουρανία Καλούρη, Ειρήνη Καμαράτου, Θανάσης Καράβατος, Αναστασία Παμουκτσόγλου, Τόνια Παντελαίου, Αλεξάνδρα Φ. Περιστεράκη, Μάριος A. Πουρκός, Ιουλία Σγουρομάλλη, Λάζαρος Τεντόμας, Μανόλης Τζανάκης, Βασιλική Τζιμπάζη, Ιωάννης Τσακιράκις, Βασιλική Τσακίρη, Δημήτρης Φωτεινός

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Πουρκός Μάριος Α.
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-499-140-Χ
Σελίδες: 720
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Παιδαγωγική ψυχολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 33.12 €