Η αντι-ηγεμονία

Περιγραφή
Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια να ψηλαφισθεί η στρατηγική της μετάβασης στις ανεπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού. Φιλοδοξεί, επομένως, ν’ ανοίξει μια συζήτηση για τα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα που ταλανίζουν την Αριστερά, όπως τα ζητήματα του προγράμματος, των συμμαχιών, του κράτους, του κόμματος, της διακυβέρνησης και της εξουσίας, τα οποία τίθενται πάλι στην ημερησία διάταξη με αφορμή και τις δυσλειτουργίες του νεοφιλελεύθερου οικονομικού υποδείγματος, αλλά και τις επαναστατικές εξελίξεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία. Επιπροσθέτως, τα εν λόγω ζητήματα ανακινούνται και από την εν εξελίξει συζήτηση για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Όλα τα παραπάνω θέματα είναι προς συζήτηση, η οποία απουσιάζει από την ατζέντα της Αριστεράς, λόγω της ιδεολογικής της υποχώρησης -αποτέλεσμα των ηττών της από την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού- της κατάρρευσης των καθεστώτων των χωρών του λεγόμενου υπαρκτού “σοσιαλισμού”, της δεξιάς μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας και γενικά των αλλαγών στους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στις τάξεις, ο οποίος είναι εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.
Παρ’ όλ’ αυτά, όπως παρατηρεί ο Π. Άντερσον, “…οι κλασικές συζητήσεις παραμένουν ακόμη από πολλές πλευρές το πιο προχωρημένο όριο αναφοράς που διαθέτουμε… Το να τις ξαναγνωρίσουμε αποτελεί βήμα προς μια μαρξιστική συζήτηση που έχει την -αναγκαστικά σεμνή- ελπίδα να αποκτήσει μια ‘αρχική μορφή’ σωστής θεωρίας σήμερα”.
Κατά συνέπεια, οι συζητήσεις για τα ζητήματα της θεωρίας, των πρακτικών προβλημάτων και των στρατηγικών ζητημάτων του κινήματος θα πρέπει συνεχώς να διεξάγονται είτε σε περιόδους ανάπτυξης της πάλης των τάξεων είτε σε περιόδους υποχώρησης ή και ήττας του εργατικού κινήματος, επειδή είναι ο πιο ορθός τρόπος για την επαλήθευση της θεωρίας και τη διόρθωση των σφαλμάτων.Ο Δημήτρης Κατσορίδας γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και της μαθητικής του κίνησης (ΠΑΜΚ) από το 1980 με συμμετοχή στους μαθητικούς αγώνες. Είχε συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών της ΣΔΟ και ήταν γραμματέας της σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου (1984-1986). Υπήρξε μέλος του γραφείου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας (1989-1990) και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας (1990-1991). Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1986, επανήλθε το 1989 με την ανασυγκρότηση και αποχώρησε το 1996 μετά το 4ο συνέδριο. Ήταν υποστηρικτής της εφημερίδας “Ξεκίνημα” μέχρι το 1992 και της “Σοσιαλιστικής Έκφρασης” μέχρι το 1996. Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και τα εξής βιβλία: “Ξένοι (;) εργάτες στην Ελλάδα”, Αθήνα, Εκδ. Ίαμος, 1994, “Νέες τεχνολογίες και απασχόληση”, Αθήνα, Εναλλακτικές Εκδόσεις/Ρωγμή, 1998, “Ο μύθος της παγκοσμιοποίησης. Οι μεταμορφώσεις του ιμπεριαλισμού”, Αθήνα, εκδ. Καμπύλη/Ρωγμή, 1999, “Ο ελληνικός τροτσκισμός. Ένα χρονικό 1923-1946” (μαζί με τους Δ. Λιβιεράτο και Κ. Παλούκη), Αθήνα, εκδ. Φιλίστωρ, 2003, “Σελίδες από τη Γρανίτσα” (Διακόπι Φωκίδος), Αθήνα, εκδ. Ρωγμή, 2005.

Συγγραφέας: Κατσορίδας Δημήτρης Α.
Εκδότης: ΚαμπύληΡωγμή
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6899-00-4
Σελίδες: 100
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.23 €