Η αλληλοπάθεια στην οικολογική φυτοπαθολογία

Περιγραφή
Η αλληλοπάθεια, το φαινόμενο στο οποίο στηρίζεται η ισορροπία της βιοι-κοινότητας των μικρό και μακροοικοσυστημάτων, φαίνεται πως θα διαδραματίσει στο μέλλον βασικό ρόλο στην παραπέρα ανάπτυξη της αειφορικής γεωργίας. Αυτή και μόνο η αναγνώριση επιβάλλει τη βαθειά μελέτη του φαινόμενου, ώστε να έρθει στο φως της δημοσιότητας και στη συνέχεια στο πεδίο άσκησης του αγρο-διατροφικού αυτού συστήματος όλη η τεχνογνωσία.
Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα την επιχειρηματολογία υποστήριξης των πρακτικών της παραδοσιακής γεωργίας, που κινδυνεύουν σήμερα να απομονωθούν από τη συμβατική γεωργία, παρόλο που θεωρούνται αποτέλεσμα μακροχρόνιας εμπειρίας που προκύπτει από τη στενή επαφή του καλλιεργητή με τη φύση. Ακόμα θα συνδράμει στην ανάδειξη της σημασίας της αμειψισποράς στην αντιμετώπιση των φαινόμενων της αυτοτοξικότητας, της συντροφικότητας και της κόπωσης των καλλιεργούμενων εδαφών. Ιδιαίτερα όμως θα ωφεληθεί με την παρασκευή φυσικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποικοδομήσιμων στο φυσικό περιβάλλον η επιστήμη της οικολογικής φυτοπροστασίας στην αντιμετώπιση των ασθενειών, των εχθρών και των αγριόχορτων.
Στο πόνημα αυτό γίνεται προσπάθεια προσέγγισης ορισμένων πτυχών της αλληλοπάθειας με την ευρεία της έννοια. Για το σκοπό αυτό παρατίθεται η μέχρι σήμερα τεχνογνωσία όσον αφορά στη μικτή καλλιέργεια, στην αγρανάπαυση, στην αξιοποίηση των αλληλοπαθητικών οργανισμών, των κομποστοποιημένων ή μη υπολειμμάτων τους, των αλληλοχημικών που περιέχουν, των λαδιών, του φαινομένου της μεταδόσιμης υπομολυσματικότητας, της διασταυρωτής προστασίας, των ανθεκτικών καλλιεργούμενων ποικιλιών και της επαγόμενης αντοχής, στα φύκια, στους διατομίτες, στους λειχήνες, στα φυσικά και τεχνητά ανθεκτικά εδάφη, στην ηλιοθέρμανση του εδάφους, στη χρησιμοποίηση ανθεκτικών καλλιεργούμενων ποικιλιών και υποκειμένων και στο γάλα.Ο Δρ. Βαγγέλης Α. Μπούρμπας γεννήθηκε στη Σαρακήνα Γρεβενών. Το 1967 πήρε το πτυχίο του γεωπόνου. Με την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, το 1969, απασχολήθηκε κατά καιρούς ως βοηθός στην έδρα της Δενδροκομίας -Ανθοκομίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ως τομεάρχης δακοκτονίας, ως γεωπόνος γεωργικής ανάπτυξης, ως προϊστάμενος του τμήματος Γεωργικής Ενημέρωσης, του γραφείου Φυτοπαθολογίας και του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης και ως επόπτης Δακοκτονίας.
Με υποτροφία της Διεθνούς Τράπεζας απέκτησε τον τίτλο του DEA και του Doctorat στη Γαλλία σε θέματα μυκητολογίας, φυτοπαθολογίας και οικοτοξικολογίας.
Από το 1984 ως το 2005 εργάστηκε ως ερευνητής, υπεύθυνος του εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας και Οικοτοξικολογίας στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και ως Διευθυντής του ιδρύματος. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε πέραν των άλλων και με την προώθηση της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη τεχνικών και προϊόντων αντιμετώπισης των ασθενειών. Χρημάτισε επίσης κατά καιρούς εμπειρογνώμονας σε θέματα φυτοπαθολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σενεγάλη και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Συμμετείχε με εργασίες σε 170 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Εκπόνησε περί τις 220 επιστημονικές διατριβές, εργασίες, εκθέσεις και άρθρα σε εθνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία και σε εφημερίδες τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Υλοποίησε ως συντονιστής και συνεργαζόμενος γύρω στα 40 εθνικά, περιφερειακά, κοινοτικά και διεθνή προγράμματα.
Συνέγραψε μαζί με τον Msc Μιχάλη Σκουντριδάκη τα βιβλία:
-Εχθροί και ασθένειες της τομάτας, τόμος 1 ,Ι988
-Ασθένειες και εχθροί της τομάτας, τόμος 2 , 1998
-Ασθένειες και εχθροί των κολοκυνθοειδών, τόμος 1, 1999

Συγγραφέας: Μπούρμπος Βαγγέλης Α.
Εκδότης: ΔΗΩ – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-85961-6-5
Σελίδες: 580
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Φυτοπαθολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 54.42 €