Η Ακρόπολη μέσα από το μουσείο της

Περιγραφή
Το βιβλίο “Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της” δεν είναι ένας απλός οδηγός μουσείου. Παρουσιάζοντας τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο, προσπαθεί να ανασυνθέσει την ιστορία του ιερού βράχου ως μέρος του πολιτιστικού και του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι της αρχαίας Αθήνας. Το βιβλίο ακολουθεί την πορεία του επισκέπτη στο μουσείο, ώστε να μπορεί κάποιος να μελετήσει και να διαβάσει για τα αρχαία που εκτίθενται μπροστά του. Είναι όμως έτσι γραμμένο ώστε και με αυτόνομη μελέτη να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να προσεγγίσει τα θέματα βαθύτερα και να κατανοήσει τις προϋποθέσεις – πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές – που οδήγησαν στα μοναδικά έργα της Ακρόπολης.
Το βιβλίο περιέχει πλουσιότατη εικονογράφηση με φωτογραφίες αλλά και πολλά σχέδια και αναπαραστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κατανοητά τα αποσπασματικά σωζόμενα έργα το καθένα στο πλαίσιό του. Επίσης το βιβλίο απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που γεννιούνται στους αναγνώστες αλλά και σε όλους τους υποψιασμένους αρχαιόφιλους, όπως π.χ. πόσο ήταν το μέγεθος της αρχαίας Αθήνας και πόσος ο πληθυσμός της, τι σήμαιναν τα θηρία στα μεγάλα αρχαϊκά αετώματα, τι αντιπροσώπευαν τα αγάλματα των Κορών, γιατί το Ερεχθείο έγινε τόσο σύνθετο και ποιος ο ρόλος των Καρυατύδων, γιατί ο ναός της Αθηνάς Νίκης έγινε ιωνικός, τι οδήγησε τον Περικλή και τους συμβούλους του στην επιλογή του συγκεκριμένου οικοδομικού προγράμματος και πώς χρηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα έργα, γιατί αποφάσισαν να τοποθετήσουν ιωνική ζωφόρο στον δωρικό Παρθενώνα, ποια πολιτικά μηνύματα έστελναν προς τη Σπάρτη μέσα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα κ.ά.Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Wurzburg της Γερμανίας.
Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, από το 1988 ως λέκτορας, από το 1994 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2000 ως αναπληρωτής καθηγητής και σήμερα ως τακτικός καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας.
Η διδακτορική του διατριβή και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρovται στην αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία, στην αρχιτεκτονική και τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Συγγραφέας: Βαλαβάνης Πάνος Δ.
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-6878-60-0
Σελίδες: 160
Σχήμα: 27χ20
Κατηγορίες: Μουσεία – Ελλάς, Παρθενώνας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.42 €