Η αιώνια ζωή της Henrieta Lacks

Περιγραφή
Την έλεγαν Χενριέττα Λακς, αλλά οι επιστήμονες την ξέρουν ως HeLa. Ήταν μια φτωχή αγρότισσα απ’ το Νότο που καλλιεργούσε καπνό στην ίδια γη όπως και οι σκλάβοι πρόγονοί της, τα κύτταρά της όμως -που της πήραν χωρίς να το γνωρίζει- έγιναν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ιατρική. Είναι τα πρώτα “αθάνατα” ανθρώπινα κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε καλλιέργεια και είναι ακόμη ζωντανά, αν κι εκείνη έχει πεθάνει εδώ και εξήντα χρόνια. Τα κύτταρα HeLa ήταν ζωτικής σημασίας για την εύρεση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, αποκάλυψαν μυστικά για τον καρκίνο, για ιούς και για τις παρενέργειες των ατομικών βομβών. Βοήθησαν να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος πάνω στην τεχνητή γονιμοποίηση και τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Παρ’ όλα αυτά η Χενριέττα Λακς παραμένει άγνωστη, θαμμένη σ’ έναν ανώνυμο τάφο.
Τώρα η Ρεμπέκα Σκλουτ μάς παίρνει σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, από την πτέρυγα των “έγχρωμων” του νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς της δεκαετίας του ’50 σε άχαρα λευκά εργαστήρια με καταψύκτες γεμάτους κύτταρα HeLa και από τη μικρή, θνήσκουσα γενέτειρα της Χενριέττα, το Κλόβερ της Βιρτζίνια στην ανατολική Βαλτιμόρη του σήμερα, όπου τα παιδιά και τα εγγόνια της παλεύουν με το βάρος της κληρονομιάς των κυττάρων της.
Η οικογένεια της Χενριέττα δεν έμαθε για την “αθανασία” της παρά είκοσι χρόνια μετά το θάνατό της. Επιπλέον, αν και τα κύτταρα είχαν ωθήσει στη δημιουργία μιας βιομηχανίας εκατομμυρίων που πουλάει ανθρώπινο βιολογικό υλικό, η οικογένειά της δεν έλαβε ποτέ μέρος από τα κέρδη. Όπως τόσο θαυμάσια δείχνει η Ρεμπέκα Σκλουτ, η ιστορία της οικογένειας Λακς -παλιά και τωρινή- είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με τη σκοτεινή ιστορία των πειραμάτων σε αφροαμερικανούς, με τη γέννηση της βιοηθικής και τις δικαστικές μάχες σχετικά με το αν ελέγχουμε το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.
Οικείο στην αίσθησή του, εκπληκτικό στο εύρος του και συναρπαστικό στην ανάγνωση, το βιβλίο αυτό συλλαμβάνει την ομορφιά και τη δραματικότητα της επιστημονικής ανακάλυψης, καθώς και τις συνέπειές της για τον άνθρωπο.

Συγγραφέας: Skloot Rebecca
Μεταφραστής: Χασιώτη Νατάσσα
Εκδότης: Zoobus Publications
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-98309-6-Χ
Σελίδες: 376
Κατηγορίες: Κυτταρολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.73 €