Η αγορά των κλεφτών

Περιγραφή
Το έργου του ελληνικής καταγωγής A. I. Bezzerides παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά στα ελληνικά με την “Αγορά των κλεφτών”, που γράφτηκε το 1949. Ο σημαντικός αυτός συγγραφέας έκανε καριέρα κυρίως ως σεναριογράφος που έχει γράψει, μεταξύ άλλων, το σενάριο για το μυθικό “Kiss me deadly” και για το “On dangerous ground”. Η κινηματογραφική προσαρμογή της “Αγοράς των κλεφτών” γίνεται από τον ίδιο το συγγραφέα, στα 1949. Σκηνοθέτης είναι ο Jules Dassin και κινηματογραφικός τίτλος “Thieves’ highway”. “Η αγορά των κλεφτών”, ένα προλεταριακό μυθιστόρημα με φρενήρη ρυθμό, εμπνέεται από τις νεανικές εμπειρίες του συγραφέα στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων στα συσκευαστήρια του Σέντραλ Βάλλεϋ της Καλιφόρνιας. Ο μετανάστης Νικ Γκάρκος γίνεται ανεξάρτητος φορτηγατζής για να προσγειωθεί στον βίαιο και ανέντιμο υπόκοσμο των λαχαναγορών του Σαν Φρανσίσκο, του Όκλαντ και του Λος Άντζελες.
Τοποθετημένο παραστατικά στα τσουρουφλισμένα από τον ήλιο τοπία και στην αστική αθλιότητα της Καλιφόρνιας της δεκαετίας του ’40, το βιβλίο είναι ένα μείζον παράδειγμα του είδους του μυθιστορήματος νουάρ.O Άλμπερτ Ισαάκ -‘Buzz’- Μπεζερίδης (1908-2007), γεννήθηκε στη Σαμψούντα του Πόντου από Έλληνα πατέρα και Αρμένια μητέρα, και μεγάλωσε στο Φρέσνο της Καλιφόρνιας. Αφού πέρασε δύσκολα νεανικά χρόνια σαν βιοπαλαιστής, οδηγός φορτηγών, κλπ., κατάφερε να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ -ο Φρανσουά Τρυφώ τον χαρακτήρισε ως τον πρώτο σεναριογράφο ταινιών νουάρ- γράφοντας τα σενάρια αρκετών κλασικών ταινιών – “Sirocco” του Curtis Bernhardt, (με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), 1951, “On Dangerous Ground” του Nicholas Ray, 1952 (ελλ. τίτλος: “Επικίνδυνο μονοπάτι”), “Kiss me Deadly” του Robert Aldrich, 1955 (ελλ. τίτλος: “Φίλησέ με θανάσιμα”), κ.ά.- και, αργότερα, επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών όπως οι “Alfred Hitchcock Presents”, “Rawhide”, “The Big Valley” και “Bonanza”. Το 1939 η Warner Brothers αγόρασε τα δικαιώματα για το πρώτο του μυθιστόρημα, “Long Haul” (1938), που έγινε ταινία με τίτλο “They Drive by Night” από τον Raul Walsh το 1940. Ακολούθησε η “Αγορά των κλεφτών”, με σκηνοθέτη τον Jules Dassin και τίτλο “Thieves Highway” το 1949 (από την 20th Century Fox, η τελευταία ταινία του Jules Dassin πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αμερική, λόγω των διώξεων της εποχής του μακαρθισμού). Εξέδωσε ακόμη το μυθιστόρημα “There is a Happy Land” (1942). Οι φιλελεύθερες απόψεις του και η φιλία του Μπεζερίδη με σεναριογράφους του Χόλιγουντ που περιλαμβάνονταν στη διαβόητη “μαύρη λίστα” της Επιτροπής Μακάρθι και φυλακίστηκαν, δημιούργησαν και στον ίδιο προβλήματα, οδηγώντας τον σε δυσμένεια στο Χόλιγουντ, την εποχή εκείνη.
Συγγραφέας σύγχρονος του Ουίλιαμ Φώκνερ και του Τζον Φάντε, ο Μπεζερίδης, ο τελευταίος από τους “ποιητές του προλεταριάτου”, με το σύνολο του έργου του δημιουργεί μια συγκλονιστική και μερικές φορές βάναυσα ζοφερή εικόνα της Καλιφόρνιας. Ζωντανεύει την κουλτούρα της, μα πάνω απ’ όλα σκιαγραφεί με ζωντάνια τους αγώνες των μεταναστών, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το μεροκάματο και να αγγίξουν το “αμερικάνικο όνειρο”. Ο Μπεζερίδης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κοιλάδα Σαν Φερνάντο, στη Νότια Καλιφόρνια.
Το 2005 η Fay Efrosini Lellios παρουσίασε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 61′ με τίτλο “The Long Haul of A.I. Bezzerides”, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος μαζί με τους Jules Dassin, George P. Pelecanos, Jason Baldwin, Barry Gifford, κ.ά., που μιλούν για το έργο του. Τον Αύγουστο του 2006, η American Writers’ Guild τον τίμησε με μια τιμητική προβολή, στο Μπέβερλι Χιλς, του ντοκιμαντέρ “Buzz” του Σπύρου Ν. Ταραβήρα, διάρκειας 120′ (όπου εμφανίζεται ο ίδιος και οι Jules Dassin, Gloria Stuart, Cloris Leachman, κ.ά.), το οποίο κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σ’ έναν αφανή ήρωα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πέθανε στην Καλιφόρνια την 1η Ιανουαρίου 2007, σε ηλικία 98 ετών.

Συγγραφέας: Bezzerides Albert Isaac
Μεταφραστής: Παπαδημητρίου Χίλντα
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 1998
ISBN: 960-600-467-8
Σελίδες: 309
Σχήμα: 20χ14
Κατηγορίες: Αμερικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Αστυνομική λογοτεχνία
Σειρές: Rouge and Noir

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.56 €