Ηλίας Δεκουλάκος: Φωτογραφίες 1960 – 1980

Περιγραφή
“Η Τέχνη δημιουργεί στο παρόν και προσβλέπει στο μέλλον, κοιτάζοντας το παρελθόν της – άλλοτε υιοθετώντας το, άλλοτε αναθεωρώντας το και άλλοτε απορρίπτοντάς το”.
Ηλίας Δεκουλάκος
Άγνωστη δουλειά του ζωγράφου Ηλία Δεκουλάκου με φωτογραφίες, παρουσιάζεται στη γκαλερί Νέες Μορφές, τον Μάιο του 2009. Σε όλη του την εικαστική διαδρομή ο Δεκουλάκος πειραματίστηκε με νέα μέσα και αναζήτησε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.
Στο αρχείο του βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος φωτογραφικού υλικού, πράγμα το οποίο αποδεικνύει, ότι η φωτογραφία δεν ήταν απλώς ένα εργαλείο για τη ζωγραφική του. Θα εκτεθούν 70 έγχρωμες φωτογραφίες του καλλιτέχνη με πορτρέτα, γυμνά, τοπία, αρχιτεκτονικές φωτογραφίες, νεκρές φύσεις και άλλες φωτογραφικές συνθέσεις. Ο ίδιος είχε πει, ότι αυτή η έκθεση “…θα αποδεικνύει ότι ο Δεκουλάκος, δεν ζωγράφιζε μόνο με τα πινέλα, αλλά και με το φωτογραφικό φακό”.
Τι πληροφορίες μας δίνουν οι φωτογραφίες του Ηλία Δεκουλάκου για τον Δεκουλάκο; Παντού χρώμα και φως, συνθέσεις αυστηρές ακόμα και όταν πλησιάζουν την ελευθερία της αφαίρεσης. Τοπία, άνθρωποι μέσα κι έξω από παράθυρα, ολόκληροι κόσμοι, χιούμορ, ματιά, η δική του ματιά. Είχε αστείρευτη χαρά για ζωή, ήταν όπως έλεγε “…ειδωλοχαρής και ειδωλολάτρης” …Η “ηδονή του βλέμματος” ήταν ένα βίωμα που σε όλη του την πορεία μεταφράζεται σε χρώμα, γράφει η ιστορικός Μάρθα Χριστοφόγλου. Όλα είναι μια μετάφραση της δικής του πραγματικότητας, μέσω του φωτογραφικού φακού.
Η φωτογραφία για τον Δεκουλάκο ήταν εργαλείο της εικαστικής του δουλειάς, αλλά ταυτόχρονα, ήταν κι ένας νέος εκφραστικός δρόμος, που εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο εικαστικό έργο.
Στον κατάλογο-βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση, ο αναγνώστης μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, των πολλαπλών δραστηριοτήτων του Δεκουλάκου οι οποίες συνδέονταν στενά, με την εικαστική του δουλειά. Η Αγγελική Δεκουλάκου γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λάγια της Ανατολικής Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική το χρονικό διάστημα 1996-2001 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με καθηγητές τους Τ. Πατρασκίδη και Γ. Ψυχοπαίδη. Χαρακτική έκανε με τον καθηγητή Γ. Μήλιο και σκηνογραφία με τον καθηγητή Γ. Ζιάκα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγγραφέας: Δεκουλάκου Αγγελική
Μεταφραστής: Moser Tony
Φωτογράφος: Δεκουλάκος Ηλίας 1929-1998
Επιμελητής: Δεκουλάκου Αγγελική
Εκδότης: AD Art & Design
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98110-1-9
Σελίδες: 190
Σχήμα: 24χ24
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες, Φωτογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.68 €