Ζητήματα συγκριτικής γραμματολογίας και ιστορίας των ιδεών

Περιγραφή
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται εννέα μελέτες, οι οποίες γράφτηκαν στην πλειοψηφία τους μετά από ένα εξωτερικό ερέθισμα ή με την ευκαιρία πρόσκλησης συμμετοχής σε ένα ειδικό επιστημονικό γεγονός. Στο σύνολό τους εκφράζουν, μέσα από μια θεματική πολυφωνία, ορισμένους ερευνητικούς προσανατολισμούς της συγγραφέως γύρω από ζητήματα που άπτονται της συγκριτικής γραμματολογίας και της ιστορίας των ιδεών: η χαρτογράφηση της συγκριτικής φιλολογίας στην Ελλάδα, η μέθοδος του “συγκριτισμού” στο έργο του Κ. Θ. Δημαρά, η ιστοριογραφική οπτική του μεταφραστικού εγχειρήματος, το “παιδαγωγικό-φιλοσοφικό” μυθιστόρημα της περιπλάνησης και η πρόσληψή του από τον ελληνικό Διαφωτισμό, η ανάδυση των “νεοτερικών” λογοτεχνικών και δραματουργικών κανόνων μέσα από τα “Γραμματικά” του Κωνσταντίνου Οικονόμου, η μετάβαση από τον Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό από τον Ιωάννη στον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, τέλος η μεταφραστική πρακτική δυο πρωτοπόρων μεταφραστών, του Πλάτωνα Πετρίδη και του Ιωάννη Ισιδωρίδη Σκυλίτση.
Τον τόμο ολοκληρώνει ένα μικρό κείμενο αφιερωμένο στην πρόσληψη του Βολταίρου από τον νεοελληνικό Διαφωτισμό.Η Άννα Ταμπάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε ερευνήτρια στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1980-2000), όπου παραμένει υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος “Νεοελληνικές Μεταφράσεις”. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1995-2000). Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην ενότητα “Ευρωπαϊκός πολιτισμός”. Έχει δημοσιεύσει (μόνη και σε συνεργασία) δέκα αυτοτελή βιβλία και περισσότερες από ογδόντα μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά για θέματα που άπτονται της συγκριτικής φιλολογίας, με έμφαση στην ιστορία των ιδεών, στην ιστορία των μεταφράσεων και στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου (18ος – 19ος αι.).
Πρόσφατες δημοσιεύσεις: “Νέος Ανάχαρσις”, με ανάθεση της Βουλής των Ελλήνων, στη σειρά “Ρήγα Βελεστινλή Άπαντα τα Σωζόμενα” (Εκδ. Ιδεόγραμμα, 2000)· στην ίδια σειρά “Ο Ηθικός Τρίπους”, Εισαγωγή: Άννα Ταμπάκη, Φιλολογική επιμέλεια: Ines Di Salvo (2000), και σε συνεργασία με τη Στέση Αθήνη (εκδ.), “Μετάφραση και διαπολιτισμικές σχέσεις / Translation and Intercultural Relations” [Πρακτικά] Β΄ Διεθνές Συνέδριο Ταυτότητα και Ετερότητα στη Λογοτεχνία, 18ος-20ός αι., τόμος Γ΄ (Δόμος 2001).

Συγγραφέας: Ταμπάκη Άννα
Εκδότης: Ergo
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-8376-37-8
Σελίδες: 209
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνικός διαφωτισμός , Φιλολογία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.97 €