Ζάντε

Περιγραφή
[…] Είναι ευτυχείς οι Ζακυνθινοί και οι φίλοι της Ζακύνθου διότι έχουν στα χέρια τους την πιο αξιοθαύμαστη περιγραφή της Ζακύνθου και των Στροφάδων στα “1900”. Ο μοναδικός ερευνητής και μεγάλος άρχοντας Λουδοβίκος Σαλβατόρ ήρθε στη Ζάκυνθο σε μία ανύποπτη ιστορική στιγμή. Η μόρφωση του και η επιθυμία του να γνωρίσει τα καλύτερα νησιά του κόσμου τον οδήγησαν στη Ζάκυνθο -τον οδήγησε και η περιγραφή του μεγάλου ποιητή του Αιγαίου πριν 3000 χρόνια, του Ομήρου, που περιγράφει τη Ζάκυνθο ως “υλήεσσα” (Οδύσσεια ι, 24), δηλαδή κατάφυτη, παραδεισένιο τόπο. Ο Λουδοβίκος Σαλβατόρ, με τη βοήθεια των Ζακυνθινών συνεργατών του, κατέγραψε και περιέγραψε με αξιοθαύμαστο ζήλο, σαφήνεια και λεπτομέρεια καθετί για τη μεγάλη αγαπημένη Ζάκυνθο. Λάτρεψε κάθε της σημείο και το αποτύπωσε στην αιωνιότητα με τον εικαστικό και μοναδικά γλαφυρό περιγραφικό τρόπο του.
Ως εικαστικός καλλιτέχνης δημιούργησε 230, στον β΄τόμο, σχέδια διότι φεύγοντας από τα λεκτικά όρια των περιγραφών του για τη Ζάκυνθο θέλησε να δείξει με εικόνες (χίλιες λέξεις) τη μοναδική ομορφιά της Ζακύνθου, που ήταν και είναι ένα μεγάλο ζητούμενο όταν την καταστρέφει ο σεισμός. Έταξε λοιπόν η μοίρα σε τούτο το μεγάλο ιστορικό πρόσωπο τον ερευνητή, τον καλλιτέχνη να καταγράψει στην ιστορική στιγμή 1900-1902 έναν κόσμο κυρίως στην πόλη της Ζακύνθου που τώρα δεν υπάρχει. Οι αναγνώστες απολαμβάνουν τον ωραίο λόγο που μας δίνει γλαφυρότητα στην ελληνική γλώσσα ο Ζακυνθινός δάσκαλος και συγγραφέας Ζαφείρης Ακτύπης. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου, Αντώνης Ν. Μπάστας)Ο Αρχιδούκας Λουδοβίκος Σαλβατόρε γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 4 Αυγούστου 1847. Ήταν ο προτελευταίος γιός του Λεοπόλδου ΙΙ, Μέγα Δούκα της Τοσκάνης. Υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα τόσο ώστε να θεωρείται πρωτότυπος για τον τρόπο που ζούσε κυριολεκτικά ασυνήθιστο, κυρίως για ένα μέλος του Αυτοκρατορικού Οίκου. Με ασίγαστο πάθος για την επιστήμη και την έρευνα, ιδιαιτέρως στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, ο Αρχιδούκας υπήρξε ο τελευταίος εκπρόσωπος της διαφωτιστικής πολιτιστικής παράδοσης των Λορένα στην Τοσκάνη. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα των Μεσογειακών ακτών και των Αρχιπελάγων που ήταν μόλις γνωστά στους περισσότερους ή ακόμα ήταν προς εξερεύνηση. Με τα πλοία του “NIXE I και NIXE ΙΙ” (ΝΙΚΗ Ι και ΙΙ) έκανε συνεχή ταξίδια μελέτης, προτείνοντας τα αποτελέσματα των ερευνών του σε περισσότερα από εξήντα βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα και σε άρθρα, που συνοδεύονται από αναρρίθμητα σχέδια σχεδιασμένα από τον ίδιο. Ως μελετητής πολλών Επιστημών (ασχολήθηκε με την γεωλογία, αρχαιολογία, βοτανική, ζωολογία, μέχρι και εθνολογία και γλωσσολογία) ήταν στην εποχή του διεθνώς γνωστός. Η μητρική του γλώσσα ήταν η ιταλική, μιλούσε όμως γερμανικά, ισπανικά καταλανικά, γαλλικά και αγγλικά. Είχε εκλεγεί επίτιμο μέλος πολλών επιστημονικών ακαδημιών σ’ όλο τον κόσμο και του απονεμήθηκε, εκτός των άλλων βραβείων, χρυσό μετάλλειο, στην Διεθνή Έκθεση του 1878 στο Παρίσι για το έργο του με θέμα τις Βελεαρίδες νήσους. Μοιραζόταν την ζωή του μεταξύ των κατοικιών του στην Μαγιόρκα, Ζίντις (Μούτζια), Ramich (Αίγυπτος) και πάνω στο “Nixe”, σταματώντας συχνά στα νησία Lipari, στην Ελλάδα και στην Δαλματία. Το απέραντο κτήμα του στην Ζίντις, αγορασμένο το 1876, το οποίο επέκτεινε με το πέρασμα των χρόνων, περιλάμβανε κτήματα που προορίζονταν για βοσκή, αμπέλια και δασύλλια, στο οποία υπήρχαν δεκαεπτά αγροικίες και δύο βίλλες. Στην αρχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ήδη υπέφερε από μια εξελισσόμενη μορφή ελεφαντίασης, που τον υποχρέωσε να μεταφερθεί στην Γκορίτσια και μετά από ένα χρόνο στο καστέλλο του στο Brandeis στον ποταμό Έλβα. Πέθανε το 1915, σε ηλικία 68 ετών.

Συγγραφέας: Salvator Ludwig 1847-1915
Μεταφραστής: Ακτύπης Ζαφείρης Δ.
Εκδότης: Μπάστας
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-7418-63-8
Σελίδες:
Τόμος: 1
Σχήμα: 33χ24
Κατηγορίες: Ελλάς – Περιγραφή και ταξίδια, Ζάκυνθος – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 53.40 €