Εργαστηριακές ασκήσεις φυσικής Ι

Περιγραφή
Το παρόν εργαστηριακό εγχειρίδιο περιλαμβάνει μια σειρά από εργαστηριακές ασκήσεις, που εκτελούν οι σπουδαστές του Α’ εξαμήνου των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Εργαστήριο Φυσικής. Ο κύριος σκοπός των εργαστηριακών ασκήσεων είναι η εμπέδωση των βασικών αρχών της Φυσικής δια μέσου του πειράματος.
Επειδή το Εργαστήριο Φυσικής είναι το κατεξοχήν εισαγωγικό εργαστήριο, δίνονται στην αρχή οι απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να γνωρίζει ο σπουδαστής, ώστε να γίνει περισσότερο ικανός:
o να υπολογίζει το πειραματικό σφάλμα μιας μέτρησης,
o να καταγράφει τις μετρήσεις του πειράματος και να σχεδιάζει τις γραφικές
παραστάσεις,
-να αναδεικνύει το φυσικό νόμο που διέπει το φαινόμενο που αναπαράγεται με το πείραμα,
-να χρησιμοποιεί τα όργανα μετρήσεων.
Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται οι εργαστηριακές ασκήσεις από τους τομείς της Μηχανικής, της Θερμοδυναμικής και του Ηλεκτρομαγνητισμού. Σε κάθε άσκηση προτάσσεται περιληπτική θεωρητική εισαγωγή, και στη συνέχεια η πειραματική μέθοδος με την πειραματική διαδικασία. Το φύλλο προκαταρκτικής μελέτης που ακολουθεί έχει ως σκοπό την προετοιμασία του σπουδαστή και την εξοικείωση του με το αντικείμενο της άσκησης. Στο τέλος κάθε άσκησης δίνεται το φύλλο καταγραφής μετρήσεων και αποτελεσμάτων, ώστε ο σπουδαστής να ταξινομεί τα πειραματικά δεδομένα και να οργανώνει αποτελεσματικά την πειραματική εργασία. Οι απαιτήσεις για την εκτέλεση της κάθε άσκησης είναι οι ελάχιστες που ζητούνται από τους σπουδαστές. Σε πολλές ασκήσεις υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μελέτης του αντικειμένου της άσκησης, για να αναπτύξουν οι σπουδαστές τη δική τους πρωτοβουλία.
Ευελπιστούμε ότι το εργαστηριακό αυτό εγχειρίδιο θα συμβάλλει σε ικανοποιητικό βαθμό στην αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών. Ευπρόσδεκτες θα είναι οι οποιεσδήποτε εύστοχες παρατηρήσεις για περαιτέρω βελτίωση του παρόντος.
Αχιλλέας Ζαχαρούλης, Καθηγητής

Συγγραφέας: Ζαχαρούλης Αχιλλέας Α.
Εκδότης: Μακεδονικές Εκδόσεις
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-319-283-Χ
Σελίδες: 292
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Φυσική – Σπουδή και διδασκαλία (Ανώτερη)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.50 €