Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές: Κρήτη

Περιγραφή

Η έκδοση της σειράς των εθνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αναδεικνύει τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση σημαντικού έργου στον τομέα του πολιτισμού. Ο ανά χείρας τόμος εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία σχετικά με τις ενδυμασίες της Κρήτης και συμβάλλει στη διάσωση και διαφύλαξη στοιχείων που συνθέτουν την πλούσια λαϊκή κληρονομιά του νησιού, αναπόσπαστου μέρους της εθνικής μας ταυτότητας. Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού, ανταποκρίθηκε με ευθύνη στο αίτημα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για συνεργασία στη δωδεκάτομη έκδοση των Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών με σχέδια του γνωστού καλλιτέχνη Γήση Παπαγεωργίου, του οποίου η επίπονη και μακρόχρονη έρευνα έδωσε ένα εξαιρετικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα με τη ζωγραφική απόδοση εκατοντάδων ενδυμασιών από τον ελληνικό χώρο. Η Διευθύντρια του Κέντρου Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ανέλαβε την επιστημονική τεκμηρίωση των σχεδίων και του συγκεντρωθέντος πλούσιου υλικού της έκδοσης. Έτσι κυκλοφορήθηκαν το 2010 οι δύο πρώτοι τόμοι, που αναφέρονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, το 2011 δύο ακόμη τόμοι που αναφέρονται στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο αντίστοιχα και το 2012 ο τόμος με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Κύπρου. Η Ακαδημία Αθηνών συγχαίρει την Ελληνοαμερικανική Ένωση για την πρωτοβουλία της να αναλάβει τη λαμπρή έκδοση του μεγάλης σημασίας έργου του Γήση Παπαγεωργίου, καθώς και το Κέντρο Λαογραφίας το οποίο είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, και εύχεται τη συνέχιση και την ολοκλήρωσή της.

Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα “Η Πρώτη” και στη συνέχεια με το “Βήμα”, την “Ελευθεροτυπία” “Τα Νέα” και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 – 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση “Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι” το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το “Ελλάς! Χάρηκα!”, ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα “Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε…”. Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα “Στολές του Πολεμικού Ναυτικού”. Ακολούθησαν τα λευκώματα “Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα” το 1999 και το 2000 “Ο μεγάλος θίασος”.
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου, που αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Συγγραφέας: Παπαγεωργίου Γήσης
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Επιμελητής: Πίπη Φωτεινή
Εκδότης: Μίλητος
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-459-204-3
Σελίδες: 166
Τόμος: 6
Σχήμα: 38×28
Κατηγορίες: Ενδυμασία, Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 69.00 €