Εισαγωγή στον Λούκατς και στον Χάιντεγγερ

Περιγραφή
Ο Λυσιέν Γκολντμάν σχεδίασε να γράψει ένα βιβλίο για τον Λούκατς και τον Χάιντεγγερ όπου, αναφερόμενος στα πρώτα τους κυρίως γραφτά, θα έδειχνε τις συγγένειες και τις διαφορές ανάμεσα στους δύο τούτους διάσημους σύγχρονους φιλοσόφους και τη σημασία τους για την ευρωπαϊκή σκέψη.
Ο πρόωρος χαμός του (τον Οκτώβριο του 1970) δεν τον άφησε να πραγματοποιήσει αυτό το σχέδιό του. Το μόνο που πρόλαβε είναι η “Εισαγωγή στον Λούκατς και τον Χάιντεγγερ” – κι αυτή όχι τελειωμένη – που την έγραψε τον Αύγουστο του 1970, όπου καταστρώνει τις βασικές θέσεις του.
Είναι το κείμενο που παρουσιάζουμε μ’ αυτήν εδώ την έκδοση. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο Lucien Goldman, “Lukacs et Heidegger”, Fragments posthumes etablis et presentes par Yousef Ishaghpour, Denoel Gonthier, Mediations No 112, 1973.
Εκτός από την Εισαγωγή αυτή, στο παραπάνω βιβλίο περιλαμβάνονται και άλλα πέντε σχετικά κείμενα βασισμένα στις παραδόσεις του Λυσιέν Γκολντμάν κατά το έτος 1957-58, καθώς και ένας μεγάλος πρόλογος του Yousef Ishaghpour.O Lucien Goldmann γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1913 και πέθανε στο Παρίσι το 1970. Αφού πέρασε τα χρόνια του παγκοσμίου πολέμου στην Ελβετία εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, ασχολούμενος με την έρευνα και τη διδασκαλία. Υπήρξε διευθυντής ερευνών για κοινωνιολογία της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι και διευθυντής του κέντρου ερευνών για κοινωνιολογία της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι και διευθυντής του κέντρου ερευνών για την κοινωνιολογία της λογοτεχνίας στις Βρυξέλλες. Κύρια έργα του: La communaute humaine et l’ Univers chez Kant (1948, β εκδ. 1967 με τίτλο Introduction a la philosophie de Kant), Sciences humaines et philosophie (1952), Le dieu cache (1956), Pour une sociologie de roman (1964).

Συγγραφέας: Goldmann Lucien 1913-1970
Μεταφραστής: Λαμπρίδης Μανόλης
Υπεύθυνος Σειράς: Λαμπρίδης Μανόλης
Εκδότης: Έρασμος
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6870-02-2
Σελίδες: 45
Σχήμα: 21χ14
Σειρές: Οι Ιδέες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.94 €