Εισαγωγή στη βιοηθική

Περιγραφή

Η Βιοηθική αποτελεί σπουδαίαν πρόκλησιν των συγχρόνων καιρών. Ήδη γνωρίζομεν πράγματα, τα οποία προ δύο μόνον δεκαετιών ηγνοούμεν παντελώς. Αλλά και ανοίγονται ενώπιον ημών δυνατότητες και προοπτικαί ασύλληπτων διαστάσεων, αι οποίαι πολλήν ζάλην δημιουργούν επί τη εμφανίσει αυτών. Χρέος, κατά ταύτα, επιτακτικόν εγείρεται τοις γρηγορούσιν εκ των ημετέρων, όπως εγκύψωμεν μετά νέου ζήλου εις τα θεία των Γραφών κείμενα, καθώς και εις εκείνα των Θεοφόρων της Εκκλησίας Πατέρων, αναζητούντες εν ταπεινώσει και πόθω “τι το Πνεύμα λέγει ταις Εκκλησίαις” επί των θεμάτων τούτων. Διότι ασφαλώς η αντιμετώπισις αυτών δια μόνον του ορθού λεγομένου λόγου και των πορισμάτων των επιστημονικών ερευνών και πειραμάτων ήκιστα δύναται να βοηθήση τον άνθρωπον, λόγω του εκ της αμαρτίας εσωτερικού σκοτασμού, ο οποίος αποτίκτει πλάνας και οδηγεί μακράν του Δημιουργού Θεού. Οφείλομεν, όθεν, εν πνεύματι υπευθυνότητος άκρας και εν αισθήσει ποιμαντικού και οδηγητικού χρέους να αναζητήσωμεν, στοιχούντες τω παραδείγματι των Αγίων Πατέρων, το κατά περίπτωσιν θέλημα του Θεού, ώστε να δυνάμεθα να είπωμεν εις τους επιστήμονας και γενετιστάς, τους οποίους, άλλωστε, βαθύτατα τιμώμεν και εκτιμώμεν τας προσπάθειάς των, ότι “τάδε λέγει Κύριος” και ότι εκεί εξαντλούνται τα όρια της επιστήμης· μη αίρετε υπερβάθμιον πόδα! Επειδή δε η πρόοδος εις τους χώρους τούτους συντελείται με γεωμετρικήν, ούτως ειπείν, πρόοδον, οφείλομεν να εξαγοραζώμεθα τον καιρόν σπουδαίως δίχα μέντοι γε άγχους ή πανικού, επικαλούμενοι εκ βαθέων την φωτιστικήν του Παρακλήτου ενέργειαν. Ευχαρίστως, όθεν τιθέμεθα την σειράν “Παντοδαπά της Βιοηθικής” υπό την πνευματικήν αιγίδα και ευλογίαν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ευχόμεθα όπως αύτη έχη την δέουσαν επιτυχίαν και απήχησιν και καρποφορίαν.

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας των Επιστημών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts), στον τομέα της Βιοηθικής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Monach (Master of Bioethics) και στον τομέα της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν. Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό “Άριστα” από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003.
Έγινε μοναχός και διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Υπηρέτησε ως διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α.
Δίδαξε τα μαθήματα Θεολογίας και Βιοηθικής στο Ελληνικό Κολλέγιο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ενώ από το 2002 μέχρι και σήμερα διδάσκει το μάθημα της Ιατρικής Δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μάθημα της Χριστιανικής Ηθικής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.
Σήμερα είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού, ενώ παράλληλα συγγράφει επιστημονικά άρθρα, μελέτες και βιβλία.

Συγγραφέας: Μακάριος Γρινιεζάκης Αρχιμανδρίτης
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-333-846-8
Σελίδες: 734
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Θεολογία , Βιοηθική
Σειρές: Παντοδαπά της Βιοηθικής

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.25 €