Εισαγωγή στην ψυχοτραυματολογία και στην τραυματοθεραπεία

Περιγραφή
Συχνά, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αιφνίδια στρεσογόνο εμπειρία, νιώθουμε απειλή και ανημπόρια. Αν οι προσπάθειές μας να την ξεπεράσουμε ψυχικά δεν επαρκούν, δημιουργούνται μέσα μας εσωτερικά “ρήγματα”. Συνήθως παγώνουμε ή απωθούμε κάθε ανάμνηση και κάθε συναίσθημα που σχετίζονται με το τραυματικό βίωμα. Οι συνέπειες αυτής της απώθησης είναι διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, φοβίες ή κατάθλιψη.
Το βιβλίο εισάγει για πρώτη φορά τον αναγνώστη στα εξειδικευμένα πεδία της ψυχοτραυματολογίας και της τραυματοθεραπείας, που ασχολούνται με την αντιμετώπιση και εξάλειψη των τραυματικών βιωμάτων στους ανθρώπους: η ψυχοτραυματολογία συμμαχεί με το “υγιές εγώ” και χτίζει με προσοχή μια θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης με στόχο την επεξεργασία και αφομοίωση του τραυματικού βιώματος.
Στο βιβλίο εξετάζεται ειδικότερα η πρωτοποριακή μέθοδος ΕΜDR της Francine Shapiro, που αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια του έμπειρου κλινικού με θεαματικά αποτελέσματα. Με τη μέθοδο αυτή το τραυματικό βίωμα νοηματοδοτείται και παίρνει τη θέση του σαν ένα ακριβό μαργαριτάρι στον θησαυρό των εμπειριών του ατόμου.Η Δόμνα Βεντουράτου έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Erlangen (Γερμανία) και στη Βιέννη, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε από το 1990, πρώτα σε ψυχιατρική και κατόπιν σε ψυχοσωματική κλινική στη Βιέννη, καθώς και ιδιωτικά. Το 2003 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών. Είναι κλινική ψυχολόγος, ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια (κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχοθεραπείας – ΕCΡ). Έχει εκπαιδευθεί στη μέθοδο θεραπείας Gestalt, στη συστημική ψυχοθεραπεία καθώς και στην τραυματοθεραπεία. Είναι η πρώτη Ελληνίδα αναγνωρισμένη επόπτρια (consultant) στη μέθοδο ΕΜDR από τον ευρωπαϊκό επιστημονικό σύλλογο ΕΜDRΕΑ, καθώς και υποψήφια Trainer. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία ως συντονίστρια και εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ως ομιλήτρια σε συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Τραύματος και Εξέλιξης της Βιέννης, καθώς και του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας Βερολίνου.

Συγγραφέας: Βεντουράτου Δόμνα
Υπεύθυνος Σειράς: Καλαντζή – Αζίζι Αναστασία
Εκδότης: Πεδίο
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-9405-04-5
Σελίδες: 402
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Ψυχοθεραπεία, Κλινική ψυχολογία
Σειρές: Κλινική Ψυχολογία – Ψυχοθεραπεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.82 €