Δώδεκα μικρά κέικ

Περιγραφή
Αφοπλιστικά τρυφερή, αθώα αλλά και έξυπνη αφήγηση της παιδικής ηλικίας μιας πιτσιρίκας που της έτυχε να μεγαλώσει στα δύσκολα 80’s της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ντομίνικα Ντέρυ, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος αυτού, γεννιέται στην Πράγα του 1975 μέσα στον βαρύ, ψυχροπολεμικό χειμώνα της ανατολικής Ευρώπης. Μεγαλώνει λίγο έξω από την τσεχοσλοβακική (τότε) πρωτεύουσα, σε ένα χωριό γεμάτο κουτσομπόληδες γείτονες, πρόθυμους ψιθυριστές και κρατικούς χαφιέδες.
Η Άνοιξη της Πράγας έχει ήδη συνθλιβεί από τις ερπύστριες των σοβιετικών τανκς και οι γονείς της, άνθρωποι ανεξάρτητοι και θαρραλέοι, δέχονται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να… αγαπήσουν το καθεστώς. Όμως η επίμονη άρνησή τους συνεπάγεται κακουχίες για τη μικρή Ντομίνικα.
Έτσι., η μητέρα της, γόνος μελών της κομματικής ελίτ, αποκληρώθηκε από τους δικούς της, ενώ ο πατέρας της, οικονομολόγος στο επάγγελμα, αναγκάζεται να κάνει απίθανες δουλειές για να ζήσει. Την οικογένεια συμπληρώνει η μεγαλύτερη αδελφή της Ντομινίκα (μια όμορφη κοπέλα με πολλούς θαυμαστές) και ο Μπάρι, το σκυλάκι τους που έχει υπάρξει μάλιστα και “σταρ” του σινεμά.
Η Ντομίνικα, ατίθασο και ανήσυχο πνεύμα, συγκρούεται με τις επαρχιώτικες προκαταλήψεις και προσπαθεί να υλοποιήσει τα όνειρά της, με αξιοπρέπεια και ανεξάντλητη αισιοδοξία.
Τα “Δώδεκα μικρά κέικ” είναι μία καλογραμμένη αυτοβιογραφία που διαβάζεται απνευστί. Είναι το χρονικό μιας σκοτεινής εποχής που φωτίζεται από το απαράμιλλο θάρρος ενός παιδιού: μιας μικρής, ακατάβλητης ηρωίδας που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον Τομ Σώγερ, αλλά που, ως μορφή, διατηρεί το διακριτικότερο άρωμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Η αφήγηση της Ντομίνικα για τα παιδικά της χρόνια κάθε άλλο παρά πικρή και μελαγχολική είναι. Η τσέχικη λογοτεχνική παράδοση, αυτή που επιλέγει να απαντά με χαμόγελο και με λεπτή, ανεπαίσθητη ειρωνεία στο δράμα και τις δυσκολίες, είναι μπολιασμένη στο πνεύμα της Ντέρυ.
“Ένα βιβλίο που σου ζεσταίνει την καρδιά”. Γραμμένο με γλώσσα κομψή, λιτή, χωρίς ακροβασίες, καταφέρνει να συγκινεί με την αλήθεια του και τη λεπτότητα της αφήγησης.H Nτομίνικα Ντέρυ γεννήθηκε στην Πράγα το 1975. Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία μαθήματα θεάτρου και χορού στο Κρατικό Ωδείο της Πράγας και σύντομα συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Μπαλέτου και του Εθνικού Θεάτρου της χώρας της.
Το 1993, λίγο μετά τη Βελούδινη Επανάσταση και την αποχώρηση των Σοβιετικών από την Τσεχοσλοβακία, η Ντομίνικα μπόρεσε, ελεύθερη, να φύγει για το Παρίσι, όπου και σπούδασε στην Εθνική Σχολή Θεάτρου.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ένα θεατρικό έργο, είναι η συγγραφέας τεσσάρων ποιητικών συλλογών, ενώ ανάμεσα στα περιοδικά στα οποία έχει αρθρογραφήσει, συγκαταλέγεται και το TIME.
“Τα δώδεκα μικρά κέικ” είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε στα αγγλικά.
Η τριαντάχρονη σήμερα Ντομίνικα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Σίδνεϋ, όπου εργάζεται, και Πράγας.

Συγγραφέας: Dery Dominika
Μεταφραστής: Τσαλικίδου Χρύσα
Εκδότης: Ηλέκτρα
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-6627-26-8
Σελίδες: 409
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Τσεχική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €