Δωδεκάνησα στις αρχές του 20ου αιώνα

Περιγραφή
Από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 1912, ο ιταλικός στόλος καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα -που ήδη τελούσαν υπό οθωμανική κατοχή- και υψώνει στην πόλη της Ρόδου την ιταλική σημαία, η οποία θα συνεχίζει να κυματίζει στο ιστό για 31 ολόκληρα χρόνια -μέχρι το 1943- ως δείγμα ιταλικής κατοχής.
Το ανά χείρας φωτογραφικό λεύκωμα είχε πρωτοεκδοθεί πριν από 90 σχεδόν χρόνια -το 1913- με τον τίτλο: “Le isole dell’ Egeo occupate dalle Armi Italiane”.
Όταν πρωτοξεφύλλισα το αντίτυπο που μού δόθηκε με το Γιάννη Μαχαιρίδη, εκστασιάστηκα από την πρωτοποριακή, για την εποχή του, εκδοτική τεχνική. Το δερματόδετο εξώφυλλο, το μέγεθος και το σχήμα της έκδοσης, η τελειότητα των πανοραμικών λήψεων, με συνεπήραν. […]
Ο ιταλός φωτογράφος -πιθανότατα κάποιος στρατιωτικός που ακολουθούσε τα ιταλικά στρατεύματα, όπως συνάγεται από ορισμένες λήψεις- απαθανάτισε στο πλούσιο και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό του, με πανοραμικές ή γενικές απόψεις, τοπία και μνημεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σ’ εκείνα της Ρόδου από την περίοδο των Ιωαννιτών Ιπποτών.
Ο φωτογράφος μάς παρέδωσε μιαν αποτύπωση της αλλοτινής εικόνας του δωδεκαννησιακού τοπίου του 1912, η οποία οδηγεί στην αναπόφευκτη -αλλά συνάμα και αποκαλυπτική- σύγκριση τόσο με το διάστημα της κατοχής που ακολούθησε όσο και με το παρόν. […]
(από τον πρόλογο του Νίκου Σηφουνάκη)

Φωτογράφος: Faccioli Arturo
Επιμελητής: Φούντα Αθηνά
Εκδότης: ΘυμέληΜπανούσης
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN: 960-7580-05-2
Σελίδες: 102
Σχήμα: 23χ32
Κατηγορίες: Ελλάς – Φωτογραφικά λευκώματα, Δωδεκάνησα – Ιστορία, Ελλάς – Ιστορία – Φωτογραφικά λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 38.92 €