Διπλό ταξίδι

Περιγραφή
“Ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είχε πει κάτι που ενόχλησε τους διψομανείς της εξουσίας: “Είμαι και θα είμαι πάντα με το μέρος των πιο αδύναμων”.
Αυτή η φράση μου ‘ρχόταν και μου ξαναρχόταν στην καρδιά όταν διέτρεχα τις σελίδες απ’ το “Διπλό ταξίδι” της Ακακίας. Η Ακακία γράφει γιατί θέλει να ‘ναι πάντα με το μέρος των πιο αδύναμων. Με το μέρος των πιο ταπεινών, των πιο σιωπηλών, των πιο παραμερισμένων.
Στο “Διπλό ταξίδι” υπάρχει ένας άντρας μέσης ηλικίας, που αρχίζει ένα διπλό ταξίδι, φυγής και νοσταλγίας. Σηκώνεται απ’ τα συντρίμμια του βίου του και φεύγει ταξίδι προς τα πίσω. Όλα τα πιασίματα που δίνουν κουράγιο, έχουν θρυμματιστεί, κι αρχίζει να ονειρεύεται το παρελθόν του, και η νοσταλγία να ποτίζει το αίμα του με το φονικό άρωμά της.
Ο ταξιδιώτης πρέπει να γυρίσει πίσω. Εκεί που μόνο εκεί υπήρξε ευτυχισμένος και πλήρης κάποτε. Εκεί που η παιδική του ματιά πρωτοθαμπώθηκε από έναν αθώο κόσμο. Στον δικό του απωλεσθέντα παράδεισο, στο Αραπογιάλι. Παιδικά χρόνια κι Αραπογιάλι, μαυλιστικά τον καλούν να επιστρέψει. Θα τον γλιτώσουν απ’ την ορφάνια, την προδοσία, την ανία. Απ’ της ζωής του την απέραντη αποτυχία θα τον σώσουν.
Η τραγωδία σπέρνεται γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν ποθεί μόνο ένα ταξίδι στον τόπο. Ποθεί πιο πολύ ένα ταξίδι στον χρόνο.
Όμως, ο χρόνος είναι άσπλαχνος. Τις πόρτες που σφάλισε δεν καταδέχεται να τις ξεκλειδώσει κι όποιος κάνει να ορμήσει στο παρελθόν του, θα τσακιστεί σαν να ορμά πάνω σε καθρέφτες”.
(Μάρω Βαμβουνάκη)Η Ακακία Κορδόση γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε κλασική γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη Γαλλική Πρεσβεία και στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: “Ο εμπρησμός”, “Τα νοερά καλοκαίρια”, “Σαν μουσική τη νύχτα”, “Το διπλό ταξίδι”· τις συλλογές διηγημάτων “Ποιος αν φώναζα”, “Γκρίζες μέρες”, “Δεκατρείς φωνές της σιωπής” (που κυκλοφόρησε και στη Γαλλία και έλαβε το Μέγα Βραβείο Γραμμάτων, το 1991, της Γαλλικής Ακαδημίας), “Οι γερανοί”, “Τα χαμένα βήματα του αυτοκράτορα”, “Ο μυστικός κόσμος του καθηγητή Αναγνώστου”, τη συλλογή δοκιμίων “Αναλογίες” και “Το Μεσολόγγι της ομορφιάς και του πνεύματος”· τις μελέτες “Μιλήστε Μεσολογγίτικα” (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και “Ο ζωγράφος Τάσος Μαντάς”, “Γνωρίστε το Μεσολόγγι”, και “Οκτώ γράμματα του Φώτη Κόντογλου στον Δημήτρη Κασόλα”, καθώς και το θεατρικό σχεδίασμα “Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάιρον” (που παίχτηκε με τη συμπλήρωση 150 χρόνων απ’ τον θάνατο του ποιητή). Για το έργο της και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, έχει αναγορευθεί ομόφωνα Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει βραβευτεί επίσης απ’ την Ακαδημία Αθηνών για γλωσσική μελέτη της. Προσφάτως τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.

Συγγραφέας: Κορδόση Ακακία
Υπεύθυνος Σειράς: Γκίκα Ελένη 1959- συγγραφέας-κριτικός
Εκδότης: Άγκυρα
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-422-023-3
Σελίδες: 132
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ελληνική πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.07 €