Διεθνείς οικονομικές σχέσεις

Περιγραφή
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η παρουσίαση, η ανάλυση και η σύνθεση των θεμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων και θεσμών. Κεντρικά θέματα του βιβλίου είναι: η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι επιπτώσεις της, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η μετατόπιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και οι συνέπειές της, η απασχόληση και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η διαμόρφωση περιφερειακών ενώσεων και οι προεκτάσεις τους, το διεθνές εμπόριο, οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, ο ρόλος των πολυεθνικών επιχειρήσεων, του εθνικού κράτους, των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διαδικασία παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος στον παγκοσμιοποιούμενο κόσμο μας, οι εναλλακτικές μορφές οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το βιβλίο πραγματεύεται τα ζητήματα και τα προβλήματα που εντάσσονται στο πεδίο των διεθνών οικονομικών σχέσεων και θεσμών σε άμεση σχέση με την κοινωνική, πολιτική και ιστορική τους διάσταση. έτσι ώστε να διαμορφώνεται συνεκτική εικόνα των εξεταζόμενων ζητημάτων ως τμημάτων ενός ενιαίου συνόλου. Για το λόγο αυτό ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου καταλαμβάνεται, εκτός από τα θεωρητικά και τα μεθοδολογικά ζητήματα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και θεσμών, από την περιγραφή και τη διερεύνηση των πραγματικών προβλημάτων που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Η επιλογή αυτή στη θεματολογία του βιβλίου προτιμήθηκε επειδή διεθνής διάσταση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί, πλέον, μέρος της καθημερινότητας με την οποία πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι. Το βιβλίο απευθύνεται, ιδιαίτερα, σε όσους σπουδάζουν, μελετούν, ερευνούν και παρακολουθούν τα θεωρητικά, μεθοδολογικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και θεσμούς.Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, καθώς και διπλωματούχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας όπου διδάσκει οικονομικά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 είναι διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την περίοδο 1978-1981 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο της Α’ έδρας οικονομικής ανάλυσης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Πειραιά και συμμετείχε στο επιστημονικό περιοδικό “Ανάλυση” εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας”, το οποίο εκδιδόταν στο πλαίσιο της έδρας αυτής. Κατά τα έτη 1985-1987 δίδαξε στο ΤΕΙ Πειραιά ως έκτακτος εκπαιδευτικός.
Στο διάστημα 1991-1992 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού “Μηνιαία Επιθεώρηση” (Monthly Review) και στο παρελθόν τακτικός συνεργάτης του. Έχε συμμετάσχει ως μέλος σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και είναι σύμβουλος και μέλος και μέλος επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και επιστημονικών εκδόσεων. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, απ6 το 1978 έως το 1986, όπου ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Προγράμματος.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Δομές και
Θεσμοί στην Τουρκοκρατία. Τα Αμπελάκια και ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμ6ς του ελλαδικού χώρου”, εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα, 1988, “Οικονομία. κοινωνία, εξουσία. Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων”, εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2004, “Οικονομική της Διοίκησης. Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας”, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2006. “Διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί την εποχή της παγκοσμιοποίησης”, εκδόσεις Πατάκη, 2008.
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.

Συγγραφέας: Νικολόπουλος Ηλίας Ι., Σπυριούνη Σταυριανή Β.
Υπεύθυνος Σειράς: Κόλλιας Χρήστος Γ., Ναξάκης Χαρίλαος, Χλέτσος Μιχάλης
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-16-2668-9
Σελίδες: 674
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Οικονομία , Διεθνείς σχέσεις, Παγκοσμιοποίηση
Σειρές: Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Επιστήμη και Κοινωνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 32.10 €