Διεθνής πολιτική

Περιγραφή

Η μελέτη προσεγγίζει το κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο των εξελίξεων στον κόσμο, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα διαδραματιζόμενα στην Ευρώπη και τη διεθνή πολιτική στη διαδρομή της στον 20ό και 21ο αιώνα, επιχειρώντας τη διασύνδεση σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην υφήλιο και που έχουν έμμεση ή άμεση συνάφεια με την πορεία του κυπριακού προβλήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, η προβολή θεωρητικών προσεγγίσεων των διεθνών σχέσεων ως ακαδημαϊκής πειθαρχίας, αλλά και ως εφαρμοσμένης πολιτικής στη διεθνή πρακτική αποτελεί χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για διδακτικούς σκοπούς, αλλά και για τη γνωσιολογική κατάκτηση του ευρύτερου γίγνεσθαι σε ένα πολύπλοκο, άναρχο και συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον. Ως προς τις θεωρητικές προσεγγίσεις που διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου, επισημαίνεται πως είναι κοινός πλέον τόπος πως η θουκυδίδειος προσέγγιση του πολιτικού ρεαλισμού, δηλαδή της προβολής ισχύος για την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων, εφαρμόστηκε κατά κόρον και κατά γράμμα από την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε προσηλωμένη στην καντιανή λογική ενός σύγχρονου ουιλσονιανισμού, που σήμαινε τη διαρκή και συνεπή προβολή του διεθνούς δικαίου ως μοναδικού όπλου υπεράσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Ελλάδας και της Κύπρου, προσδοκώντας ως προς την κυπριακή υπόθεση σε μια περίπου αυτοματοποιημένη εφαρμογή των κανόνων και αρχών που διέπουν τη διεθνή κοινότητα, πράγμα που στην πράξη δεν συμβαίνει, παρά μόνο εάν συνδυάζεται από προβολή αναλόγου ισχύος. Η παρούσα μελέτη αποτελεί ακριβώς μια επιστημονικά δομημένη φωνή προειδοποίησης για αυτά που έρχονται. Έχει σημασία να γνωρίζει η ηγεσία του τόπου, οι άνθρωποι που χειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις, οι διανοούμενοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης πως οι τρίτοι, εχθροί και φίλοι, εκκινούν από το δικό τους συμφέρον, τη δική τους στρατηγική. Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να υπαγορευθεί από τρίτους ή να καθοδηγηθεί, αλλά εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα, και εν προκειμένω η Κύπρος, οφείλει να χαράξει στρατηγική ενδυνάμωσης της πολιτικής, να διαμορφώσει τη στοχοθεσία της, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση για την πορεία λύσης του Κυπριακού να γίνεται με όρους ισοδυναμίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμμαχίες και αξιοποίηση του σωστού χρόνου.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Πανεπιστήμια της Τυβίγκης και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Νομικά, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις, ειδικευόμενος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ από το 1981 ως το 1984 ενώ από το 1985 μέχρι και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Φέρει το βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή διδάσκοντας τα μαθήματα: “Ελληνοτουρκικές Σχέσεις”, “Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής”, “Εξωτερική Πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων: ΕΣΣΔ /Ρωσική Ομοσπονδία”, “Τουρκική Εξωτερική Πολιτική” , “Τουρκία: Κοινωνική συγκρότηση και Πολιτικό σύστημα” και “Ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής”.
Είναι συγγραφέας ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων βιβλίων, όπως : “Προστασία των Μειονοτήτων και το Κυπριακό Πρόβλημα” (στα Γερμανικά), “Η Τουρκία σε Μετάβαση” (1997,1999) η “Η Ελληνοτουρκική Σύγκρουση από την Κύπρο ως τα Ίμια 1955-1996″ (1997),”Greece and Turkey after the Cold War” , “Refractions of Conflict: Greek and Turkish Press Coverage of Bilateral Dispute, Cyprus 1955- Imia 1996” (Caratzas Books, New York, 2001), καθώς και συντάκτης πολλών ξενόγλωσσων άρθρων και μελετών και ποικίλων ελληνόγλωσσων άρθρων και δοκιμίων. Είναι συνσυγγραφέας και επιμελητής των συλλογικών έργων στην ελληνική γλώσσα : “Διεθνείς Σχέσεις στα Βαλκάνια” (1988), “Τα Βαλκάνια στο Σταυροδρόμι των Εξελίξεων” (1990), “Η Νέα Διεθνής Τάξη :Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Κυπριακό Πρόβλημα”(1993), “Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο” (1999, Σιδέρης, συνεπ. με τον Π. Τσάκωνα). Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίου του H. Schmidt “Η Ενοποιημένη Γερμανία στη Μεταψυχροπολεμική εποχή”, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σιδέρη το 1997 καθώς και το βιβλίο της Ljuba Trautmann, “Η Ρωσία από την Δικτατορία στη Δημοκρατία” (1999, Λιβάνης).
Τον Ιανουάριο του 2000 εκδόθηκε σε συνεπιμέλεια με την Βιβή Κεφαλά το βιβλίο “Κόσοβο: η εικόνα του Πολέμου” (εκδόσεις Σιδέρη).

Συγγραφέας: Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος Κ.
Επιμελητής: Γεωργαντά Τζένη
Εκδότης: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-080-705-9
Σελίδες: 380
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Πολιτική – Ιστορία – Κύπρος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.40 €