Διασκευές έργων του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους

Περιγραφή
Οι μελέτες του τόμου αυτού αποτελούν ένα ποικιλόμορφο σύνολο από απόψεις και θέσεις πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ερευνητών του θεάτρου μέσα από τις οποίες αποτιμάται το σαιξπηρικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναφαίνεται η δυναμική της αξιοποίησής του στο παρόν και το μέλλον.
Η ιστορική ανάλυση παρακολουθείται από τη θεατρική λειτουργία, η επιστημονική εμβάθυνση ερωτοτροπεί με τη μαγεία της τέχνης και όλα μετουσιώνονται σε μήνυμα αντίστασης χάρη στην πολυσήμαντη γραφή και τα ανατρεπτικά “παιχνίδια” του αειθαλούς αυτού συγγραφέα.
Αναδεικνύεται, επίσης, η διαχρονική εμβέλειά του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που υποδέχονται τα σημερινά παιδιά τα έργα του, αλλά και από τη “ευκαμψία” των έργων αυτών και την εύκολη προσαρμογή τους (με τη μορφή της διασκευής” σε όλα τα ηλικιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά περιβάλλοντα.
Τον πολύτιμο αυτό τόμο επιμελήθηκε ο Θόδωρος Γραμματάς, καθηγητής θεατρολογίας, διευθυντής στο Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πλουραλισμός των απόψεων και οι ποικίλες ιδιότητες των συγγραφέων των κειμένων που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν, προτείνοντας πολλαπλές θεωρήσεις του σαιξπηρικού έργου επιβεβαιώνουν την παγκοσμιότητά του και επιπλέον υποδηλώνουν την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία των κειμένων του και τη σημασία τους για το παιδί και τον εκπαιδευτικό. Μέσα από αυτές, εν τέλει, ο αναγνώστης μορφώνει τη σφαιρική εικόνα ενός Σαίξπηρ όλων των εποχών και των πολιτισμών, όλων των ανθρώπων και των ηλικιών.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Γραμματάς Θόδωρος Α.
Εισηγητής: Γραμματάς Θόδωρος Α., Thiercy Pascal, Μπακοπούλου – Χωλς Αλίκη, Μπογκντάνοφ Μιχαήλ, Καμτσής Νίκος, Κορώνη Αθηνά, Καλατζόπουλος Γιάννης, Μπάμπου – Παγκουρέλη Χριστίνα 1956-, Καλογήρου Τζίνα, Παπαδόπουλος Γιάννης 1952- καθηγητής θεατρικής αγωγής, Σπανάκη Μαριάννα, Λεκκάκου Ιωάννα, Λαλαγιάννη Βασιλική, Πυλαρινός Θεοδόσης, Κοντογιάννη Άλκηστις, Μαρή Μαρία, Κάπαρη Νίκη, Χατζηγεωργίου – Βασιλαράκη Φραγκίσκη, Βασιλαράκης Ιωάννης Ν., Παπακώστα Αλεξία, Θεοδωρίδης Μένης, Δερμιτζάκης Μπάμπης, Πατσαλίδης Σάββας
Εκδότης: Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-89191-2-6
Σελίδες: 254
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταφρασμένη, Θέατρο – Σπουδή και διδασκαλία, Παιδικό θέατρο – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.70 €