Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη

Περιγραφή
Όλοι έχουμε όνειρα -πράγματα που οραματιζόμαστε αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να υλοποιήσουμε. Αυτή είναι η ιστορία του ονείρου της Αζάρ Ναφίζι, που ενώ έζησε μέσα στον εφιάλτη κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.
Το “Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη” είναι μια απόδειξη της δύναμης της τέχνης και της ικανότητάς της να μεταμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων.
Επί δύο ολόκληρα χρόνια, πριν εγκαταλείψει την Τεχεράνη το 1997, η Ναφίζι συγκέντρωνε στο σπίτι της, κάθε Πέμπτη πρωί, εφτά νέες γυναίκες, όλες πρώην φοιτήτριές της στο πανεπιστήμιο, για να διαβάσουν και να συζητήσουν απαγορευμένα έργα της δυτικής λογοτεχνίας. Στην αρχή, όλες ήταν ντροπαλές και αμήχανες, ασυνήθιστες στο να εκφέρουν γνώμη, γρήγορα όμως άρχισαν να ανοίγονται και να μιλούν πιο ελεύθερα, όχι μόνο για τα μυθιστορήματα που διάβαζαν αλλά και για τον εαυτό τους, τα όνειρά τους και τις απογοητεύσεις τους.
Η φωτεινή αφήγηση της Ναφίζι ανασυνθέτει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο το χρονικό του πολέμου Ιράν-Ιράκ, όπως τον έζησαν στην Τεχεράνη, αποκαλύπτοντάς μας παράλληλα -και από πρώτο χέρι- άγνωστες πλευρές της ζωής των γυναικών στο μετεπαναστατικό Ιράν. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικού πάθους και ποιητικής ομορφιάς, γραμμένο με ύφος που ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία του.Η Αζάρ Ναφίζι είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Υπότροφος της Οξφόρδης, δίδαξε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και στο Πανεπιστήμιο Αλαμέχ Ταμπαταμπάι του Ιράν. Αποπέμφθηκε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα, και το 1997 εγκατέλειψε το Ιράν και εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχει γράψει άρθρα για έντυπα όπως τα: “The New York Times”, “Τhe Washington Post”, “The Wall Street Journal”, και “The New Republic”· έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκμπομπές και είναι η συγγραφέας του “Anti-Terra: A critical study of Vladimir Nabokov’s Novels”. Ζει στην Ουάσινγκτον με το σύζυγο και τα δυο της παιδιά.

Συγγραφέας: Nafisi Azar
Μεταφραστής: Λέκκου – Δάντου Ρένα
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-14-0861-4
Σελίδες: 548
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αυτοβιογραφίες, Ισλαμισμός, Ιρανοί
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.55 €