Δείπνο με μύδια

Περιγραφή
Οι λίγες ώρες που ο πατέρας καθυστερεί, ενώ η γυναίκα του και τα δύο παιδιά κάθονται στο τραπέζι περιμένοντάς τον, είναι αρκετές για να μετατρέψουν τη μικρή οικογένεια, που η ισορροπία της κρέμεται από μια κλωστή, σε έναν σωρό, όπου στοιβάζονται τα θραύσματά της.
Οι τρεις τους κάθονται γύρω από ένα βουνό από μύδια, που ανοίγοντας παράγουν αηδιαστικούς ήχους. Εκτός από τον πατέρα κανείς από τους τρεις δεν τρώει με ιδιαίτερη ευχαρίστηση μύδια. Σε αυτό το απροσδόκητο διάλειμμα από τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, αρχίζουν να κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Έτσι δημιουργείται ξαφνικά ένα ρήγμα σε αυτή την φαινομενικά ειδυλλιακή οικογένεια. Βλέπουν νοερά εικόνες από τη ζωή τους με τον πατέρα, και στα μάτια της ασυγκίνητης αφηγήτριας δεν απομένει σχεδόν τίποτα από αυτό τον άνθρωπο και την αμφισβητούμενη πατρική αυθεντία του.
Η Μπίργκιτ Βάντερμπεκε τινάζει στον αέρα το εργαστήρι που ονομάζεται οικογένεια, αφαιρεί το πώμα από τον δοκιμαστικό σωλήνα, με μία μικρή μόνο αλλαγή στα βήματα που ακολουθούνται συνήθως στο συγκεκριμένο πείραμα, και στο χώρο απλώνεται η βρώμα της καταπίεσης και των φιλοδοξιών του μικροαστισμού, αλλά ταυτόχρονα και μια αγάπη που είχε παραμείνει ως τότε κρυφή.
Η Μπίργκιτ Βάντερμπεκε γεννήθηκε το 1956 στην Ανατολικογερμανική πόλη Dahme. Το 1963 η οικογένειά της πέρασε στη Δυτική Γερμανία και τα επόμενα 13 χρόνια έζησε στη Φρανκφούρτη όπου σπούδασε Επιστήμες του Ανθρώπου. Έχει εργαστεί ως γραμματέας και δημοσιογράφος. Σήμερα ζει ανάμεσα στο Βερολίνο και το St. Quentin της Νότιας Γαλλίας. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα και έχει τιμηθεί με το βραβείο Ingeborg Bachmann και το 1997 με το Kranichsteiner Literaturpreis, και με το Solothurner Literaturpreis.

Συγγραφέας: Vanderbeke Birgit
Μεταφραστής: Σακαλή Λένα
Εκδότης: Μελάνι
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-8309-21-2
Σελίδες: 136
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Γερμανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.31 €