Γνώθι την σεαυτήν πόλιν: Μαρούσι η δική μας πόλη

Περιγραφή
Ένας περίπατος στο χρόνο, το Μαρούσι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα! Ένα οδοιπορικό στην ιστορία της πόλης από την εποχή της λατρείας της Αμαρυσίας Αρτέμιδας μέχρι την καταξίωσή της ως ολυμπιακής πόλης και ως σύγχρονου δήμου. Ένα πλήθος από ιστορικά, λαογραφικά, φιλολογικά, περιβαλλοντικά στοιχεία και μια πινακοθήκη ανθρώπων που έζησαν και αγωνίστηκαν γι’ αυτή την πόλη, την αγάπησαν, τη δόξασαν και μεγαλούργησαν σ’ αυτήν.Η Μαρία Σπυροπούλου γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγήτρια στη δημόσια Β/θμια εκπαίδευση για τριάντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας υπηρέτησε επί σειράν ετών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) και στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε επίσης βαθμολογήτρια, αναβαθμολογήτρια και προϊσταμένη στο Βαθμολογικό Κέντρο Ειδικών μαθημάτων των Πανελληνίων εξετάσεων, για πολλά χρόνια. Μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του Βρετανικού Συμβουλίου μετεκπαι-δεύτηκε σε Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας (Νόττινχαμ, Εδιμβούργο, Μπράιτον, Καίμπριτζ) σε θέματα μεθοδολογίας της διδασκαλίας της γλώσσας και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού. Στα πλαίσια της υπηρεσίας της στο Π.Ι., ως μέλος ομάδας, έλαβε μέρος στην παραγωγή εκπαιδευτικού γλωσσικού υλικού (έξι βιβλία Αγγλικών για Ειδικούς σκοπούς και τα αντίστοιχα βιβλία του δασκάλου που εκδόθηκαν από τον ΟΕΔΒ), για τους μαθητές των ΤΕΛ / ΕΠΛ / ΤΕΕ. Επίσης, έλαβε μέρος στον σχεδιασμό αναλυτικών προγραμμάτων για τους σπουδαστές των ΙΕΚ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο ΚΕΕ έλαβε μέρος στη συγγραφή του βοηθήματος για τους καθηγητές Αγγλικής Β/μιας εκπαίδευσης “Η αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου στις ξένες γλώσσες”. Επίσης, συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα σπουδαιότερα από τα οποία είναι:
– IBE / UNESCO ( πρόγραμμα μεσογειακής συνεργασίας εκπαιδευτικών φορέων),
– ΟΟΣΑ / PISA (διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης μαθητών – μεταφράστρια και βαθμολογήτρια του γλωσσικού υλικού του test),
– Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού συστήματος.
Έχει πραγματοποιήσει υποδειγματικές διδασκαλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια και εργαστήρια για τη γλωσσική διδασκαλία για καθηγητές Β/μιας εκπαίδευσης, για πτυχιακούς φοιτητές, και για καθηγητές Γ/θμιας εκπαίδευσης.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Η γλώσσα που μιλάμε στην Ελλάδα – τα Ελληνικά ως ξένη γλώσσα”, έκδοση του εκδοτικού οίκου University Studio Press, 2004, Θεσσαλονίκη το οποίο έχει ως κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου. Το βιβλίο αυτό παρουσίασε σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με θέμα “Η διδακτική της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης: νέες τάσεις”, και σε αντίστοιχο συνέδριο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας- Φλώρινα, με θέμα “Η Ελληνική Γλώσσα ως δεύτερη/ξένη”
Έχει δημοσιεύσει άρθρα της, από την εκπαιδευτική και συγγραφική εμπειρία της, στο παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό διδακτικής της αγγλικής γλώσσας “English Teaching FORUM”.
Έχει πραγματοποιήσει την επιμέλεια και τη διόρθωση των υπηρεσιακών εκδόσεων στις οποίες συμμετείχε στον ΟΕΔΒ.
Η μετά τη συνταξιοδότησή της εποχή περιλαμβάνει:
Τη συγγραφή του αφιερώματος στην ιστορία του Μαρουσιού με τίτλο “Γνώθι την σεαυτήν πόλιν – ΜΑΡΟΥΣΙ η δική μας πόλη”.
Την παρουσίαση στην Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, σε δύο συνεδρίες, τον Ιούνιο του 2011, του Σκιαθίτη πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Η άγια μορφή των Ελληνικών γραμμάτων”
Την δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα του Αμαρουσίου, “Αμαρυσία” τον Μάιο του 2011 του μακροσκελούς άρθρου της με τίτλο “Ελληνική – γλώσσα της Οικουμένης”.

Συγγραφέας: Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου Μαρία
Εκδότης: Μελίτη Θ.Θ.
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-93-3314-1
Σελίδες: 131
Σχήμα: 21χ23
Κατηγορίες: Αττική – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.24 €