Γλώσσα επικοινωνία και γλωσσική εκπαίδευση

Περιγραφή
Στην πραγματικότητα, ένα επικοινωνιακό γεγονός μπορεί να εμπλέκει και τη γλώσσα ή και όχι· ακολουθεί νόρμες, υπακούει σε κανόνες που διέπουν στάσεις, πράξεις, ενέργειες και διαδικασίες, συμπλέκει, δηλαδή, τη λειτουργία διαφόρων κωδίκων και σημείων και αντανακλά ένα πολύπλοκο σύνολο συμβολικών συστημάτων που μοιράζονται τα μέλη μιας ομάδας ή μιας κοινότητας. Για να επιτευχθεί η επικοινωνία, προαπαιτείται η εκατέρωθεν κατάκτηση αυτών των κανόνων, που επιτρέπουν την από κοινού δημιουργία της σημασίας.
Ειδικά στην περίπτωση της επικοινωνίας στα περιβάλλοντα των νέων τεχνολογιών, αυτοί οι κανόνες δεν ταυτίζονται με τους κοινωνικούς κανόνες των ανθρώπινων γλωσσικών και μη συναλλαγών, αλλά ιδιάζουν στο εκάστοτε μέσο που χρησιμοποιείται. Άλλωστε και η ίδια η γλώσσα φαίνεται να αποκτά καινοφανή χαρακτηριστικά, άγνωστα ως τώρα.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματος γλωσσικής εκπαίδευσης δεν αποσκοπεί στην απόκτηση γλωσσικών και μόνο γνώσεων, αλλά σε κάτι πολύ πιο σύνθετο, που αποτελεί αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει “ένταξη στην τοπική κουλτούρα”, δηλαδή στην ανάπτυξη της ικανότητας επικοινωνίας στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Η Βάσω Τοκατλίδου έκανε τις βασικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Paris III. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, πριν εκλεγεί καθηγήτρια της ίδιας Σχολής θήτευσε στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα είναι καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Κύριο αντικείμενο της έρευνάς της είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προγραμμάτων και μαθησιακών υλικών για την εκμάθηση γλωσσών από μαθητές και ενήλικους επαγγελματίες. Οι τελευταίες αναζητήσεις της εστιάζονται στην ανάπτυξη μοντέλων και εφαρμογών των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία της έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία.
Έχει προσκληθεί να διδάξει σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έχει συντονίσει την έρευνα πολλών ευρωπαϊκών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων. Για το επιστημονικό της έργο και για την ευρωπαϊκή της δράση έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο Erasmus, έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές από τη γαλλική κυβέρνηση και της έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση από το Δήμο της πόλης της, της Θεσσαλονίκης.

Συγγραφέας: Τοκατλίδου Βάσω
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-16-0633-5
Σελίδες: 310
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γλώσσα, Γλωσσολογία, Γλώσσα και γλώσσες – Σπουδή και διδασκαλία
Σειρές: Θεωρητικές Επιστήμες, Γλωσσολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.44 €