Για τον χαρακτήρα

Περιγραφή
…Ο χαρακτήρας συνιστά θυσία του αυθορμητισμού μας. Σήμερα μπορούμε να σκεφθούμε ψυχαναλυτικά τις περιπτώσεις όπου πάσχουν οι διαδικασίες της εσωτερίκευσης και το Εγώ λειτουργεί με ελλείμματα ψυχοποίησης. Στο μέτρο που δεν λειτουργεί επαρκώς η συμβολοποίηση το Εγώ οργανώνει στοιχεία του χαρακτήρα, που αναλαμβάνουν τις λειτουργίες της μητέρας – περιβάλλον. Οργανώνει τις δυσκολίες απαρτίωσης με “διοικητικές αποφάσεις”, συνήθεις τρόπους συμπεριφοράς.
Με τα στοιχεία του χαρακτήρα ρυθμίζουμε με “γεωγραφικές λύσεις” την απόσταση από το αντικείμενο που δεν έχουμε επαρκώς εσωτερικεύσει. Θέτουμε τα εξωτερικά αντικείμενα στη θέση των συμβολικών. Τα εμπλέκουμε σε δράσεις και αντιδράσεις. Τα στοιχεία του χαρακτήρα τονίζουν τη δομή της οργάνωσης, όχι τη σύγκρουση. Αντιμετωπίζουν τις εμπειρίες που το Εγώ δεν μπορεί να μεταβολίσει. Αποφεύγουν τις δευτερογενείς απωθήσεις. Συνδέουν “έξω – μέσα”. Αφορούν την επεξεργασία των συγκρούσεων αλλά και την εκτόνωση των εντάσεων. Συντίθενται από το Εγώ από λιβιδινικές και τραυματικές πηγές.
Έχουν αμυντικό ρόλο, συγκρατούν έναν τόπο καθήλωσης, όπου θα σταθεί το Εγώ με διάρκεια και σταθερότητα για να αποκρούσει ή να αναδιοργανώσει μια παλινδρόμηση μέσα σε μια μεταβίβαση που θα ανοίξει νέους αναπαραστατικούς δρόμους. Ο χαρακτήρας με μια “λογική μαφίας” προσφέρει προστασία από τις απειλές που ενεργοποιεί. Οργανώνει επαναλήψεις συμπεριφορών “αυτοθεραπείας” [θεραπείας συμπεριφοράς], μηχανισμών με τους οποίους το Εγώ ελέγχει τις άμυνες εναντίον της απειλής επανατραυματισμού.Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, μέλος της Καναδικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική ενηλίκων στα Νοσοκομεία Αιγηνήτειον και Δρομοκaΐτειον της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική στο Πανεπιστήμιον της Οτάβα του Καναδά, όπου ορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, το 1985. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση στην Καναδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Έκτοτε εργάζεται ιδιωτικά με την ψυχανάλυση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Μελετά και διδάσκει για το έργο του Winnicott, την λειτουργία και την παθολογία της σεξουαλικότητας, τις ενορμήσεις, τις δομικές και αμυντικές διεργασίες του ψυχισμού, το τραύμα, την οργάνωση του χαρακτήρα, την λειτουργία των θεσμών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για αυτές τις μελέτες, το βιβλίο “Τραγική Ανάγνωση της Ιστορίας” από τις Εκδόσεις Ίκαρος [2010], και το βιβλίο “Ψυχικοί Δεσμοί, Κοινωνικοί Θεσμοί”, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη [2011].

Συγγραφέας: Μανωλόπουλος Σωτήρης
Υπεύθυνος Σειράς: Σακελλάρης Δημήτρης
Εκδότης: Μετά
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-98145-6-5
Σελίδες: 452
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ψυχανάλυση
Σειρές: Ψυχαναλυτικά Κείμενα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.84 €