Βυζαντινή αυτοκρατορική ιδεολογία

Περιγραφή
Βασικό μέλημα κάθε κοινωνίας είναι η αναπαραγωγή των αξιών, των στάσεων και των αντιλήψεών της. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από ένα σύμπλεγμα τυπικών και άτυπων μορφών αγωγής και εκπαίδευσης. Η διαδικασία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα όταν ο αποδέκτης της είναι πρίγκιπας και μελλοντικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου και παράλληλα, ο παιδαγωγός είναι κάποιος με την αίγλη και τη μόρφωση του πατριάρχη Φωτίου ή όταν τις συμβουλές τις απευθύνει κάποιος με την πρακτική σοφία του Κεκαυμένου.
Ταυτόχρονα, η βυζαντινή κοινωνία υπήρξε βαθύτατα επιτελεστική. Η τελετουργία δεν ήταν μία από τις πολλές αυλικές δραστηριότητες, ήταν βασικός παράγοντας ιδεολογικής αναπαραγωγής, διαδικασία νομιμοποίησης και ενδυνάμωσης της βασιλικής εξουσίας.
Τα κάτοπτρα ηγεμόνος καλούνται να υπηρετήσουν τον διπλό αυτό ρόλο: ως κείμενα που απευθύνει ο παιδαγωγός στον μαθητή, επιχειρούν να συμβουλεύσουν τον νουθετούμενο για όλες τις πτυχές της ζωής, ενώ ως ρητορικά κείμενα προσπαθούν να περιγράψουν και να σχηματοποιήσουν τη βυζαντινή αυτοκρατορική ιδεολογία. Σε σχέση με το συγγενικό τους είδος των βασιλικών εγκωμίων έχουν μία βασική διαφορά. Εδώ ο συγγραφέας τους δεν ενδιαφέρεται να εκθειάσει τα προτερήματα του βασιλιά, αλλά με τη μεγαλύτερη ελευθεροστομία που του χαρίζει ο ρόλος του ως δασκάλου, μπορεί να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα και να μιλήσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό.
Στο βιβλίο αυτό αναλύονται τα πέντε κάτοπτρα ηγεμόνος της Μέσης Βυζαντινής περιόδου: η επιστολή στον Βόρι-Μιχαήλ και τα “Κεφάλαια Παραινετικά”, έργα του πατριάρχη Φωτίου, η “Εταίρα Παραίνεσις”, έργο αγνώστου συγγραφέα, ο βασιλικός ανδριάντας που περιλαμβάνεται στο “Στρατηγικόν” του Κεκαυμένου και η “Παιδεία Βασιλική”, έργο του Θεοφύλακτου Αχρίδος.Ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Βυζαντινές Σπουδές” του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εργαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Συγγραφέας: Καρατόλιος Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Σειράς: Χρονόπουλος Γιάννης
Εκδότης: Historical Quest
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 618-5088-14-2
Σελίδες: 420
Σχήμα: 20χ14
Κατηγορίες: Βυζαντινή γραμματεία – Ιστορία και κριτική, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453
Σειρές: Βυζαντινή Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.20 €