Βιντσέντσο Μπελλίνι: Οι πουριτανοί

Περιγραφή
Ο συνθέτης Βιντσέντσο Μπελλίνι γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας στις 3 Νοεμβρίου 1801 και μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών. Σπούδασε στο Ωδείο της Νάπολης κοντά στον Νικόλα Τσινγκαρέλλι. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα: Η πρώτη, μαθητική του όπερα απέφερε παραγγελία από το περίφημο Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης και κατόπιν παραγγελία από τη Σκάλα του Μιλάνου.
Εκεί ο Μπελλίνι γνώρισε τον ποιητή Φελίτσε Ρομάνι και τον τενόρο Τζοβάννι Μπαττίστα Ρουμπίνι, με τους οποίους συνεργάστηκε στα σημαντικότερα έργα του. Την επιτυχία του “Πειρατή” (1827) ακολούθησαν οι όπερες “Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκκοι” (1830), “Η υπνοβάτις” (1831) και “Νόρμα” (1831). Η αποτυχία της “Μπεατρίτσε ντι Τέντα” (1833) επέφερε ρήξη με τον Ρομάνι και οδήγησε τον Μπελλίνι στο Παρίσι, όπου παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι “Πουριτανοί” το 1835. Ο συνθέτης πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στο Πυτώ, προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Οι όπερές του επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν διάσημες τραγουδίστριες, όπως η Μαρία Κάλλας και η Τζόαν Σάδερλαντ, ανανέωσαν το ενδιαφέρον του κοινού για τα έργα του Μπελλίνι.
“Οι Πουριτανοί” είναι η τελευταία όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι. Το ποιητικό κείμενο του Κάρλο Πέπολι βασίζεται στο θεατρικό “Στρογγυλοκέφαλοι και ιππότες” (1833) του Ζακ-Αρσέν-Πολυκάρπ-Φρανσουά Ανσελό και του ζοζέφ-Ξαβιέ Μπονιφάς, του επονομαζόμενου Σαιντίν.
Σύμφωνα με τη σύνοψη του πρωτοτύπου, η όπερα διαδραματίζεται στο Πλύμουθ το 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου μεταξύ του Όλιβερ Κρόμγουελ και των Στιούαρτ. Η Ελβίρα, κόρη του πουριτανού γενικού κυβερνήτη Βάλτον, είναι ερωτευμένη με τον Αρτούρο, ο οποίος ανήκει στους υποστηρικτές των Στιούαρτ. Ο πατέρας της αποδέχεται το γάμο τους, ο οποίος όμως ακυρώνεται επειδή την τελευταία στιγμή ο Αρτούρο εξαφανίζεται, συνοδεύοντας μία άγνωστη γυναίκα. Η Ελβίρα εκλαμβάνει τη φυγή του ως προδοσία και χάνει τα λογικά της. Ο Αρτούρο καταδικάζεται σε θάνατο, καθώς αποδεικνύεται ότι η άγνωστη γυναίκα ήταν η βασίλισσα Ενρικέττα -Εριέττα Μαρία της Γαλλίας-, χήρα του αποκεφαλισμένου βασιλιά Καρόλου Α΄. Ο Αρτούρο επιστρέφει στην Ελβίρα, η οποία συνέρχεται από την ταραχή μόλις πληροφορείται τη θανατική του καταδίκη. Την ύστατη στιγμή δίνεται αμνηστία στον Αρτούρο, κι έτσι το ζευγάρι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Δοντάς Νίκος Α., Συμεωνίδου Αλέκα, Δεληγιαννόπουλος Σπύρος
Μεταφραστής: Sturmey Christine
Εκδότης: Εθνική Λυρική Σκηνή
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98753-1-9
Σελίδες: 125
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Όπερες
Σειρές: Εθνική Λυρική Σκηνή

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €