Βασίλης Ραφτούδης 1914-1948

Περιγραφή
Άνοιξη του 1948, ένα ασύλληπτο δράμα ξετυλίγεται στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) πολεμούν ηρωϊκά, αλλά απεγνωσμένα.
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού είναι ασύγκριτα υπέρτερες και υπερσύγχρονα εξοπλισμένες. Θα υπάρξουν λάθη και αδυναμίες από τη μεριά του ΔΣΕ στη διεξαγωγή του αγώνα.
Το μάτι, όμως, του “επαγρυπνητή” θα πέσει στον λαϊκό αγωνιστή, τον ήρωα του Αλβανικού μετώπου και της Εθνικής Αντίστασης, Βασίλη Ραφτούδη.
Σε άθλια κατάσταση από την “ανακριτική διαδικασία” παραδίδεται στον στρατιωτικό διοικητή του Αρχηγείου Θράκης, υποστράτηγο του ΔΣΕ, Λάμπρο Κανακαρίδη. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, από τα παλαιότερα στελέχη του ΚΚΕ, γνωστός για τη βιαιότητα του χαρακτήρα του, θα διαβάσει την απόφαση.
“Είμαι αθώος” θα φωνάξει ο Ραφτούδης, αλλά οι σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος διαπερνούν ήδη το ανυπεράσπιστο κορμί του.
Ήταν μόνο 34 χρόνων.Ο Κώστας Πασχάλης γεννήθηκε το 1963 στην πόλη των Σερρών, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Από το 1988 ασχολείται ενεργά με την δημοσιογραφία δημοσιεύοντας στον τοπικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο κείμενα πολιτικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα από το 1989 και για μια περίπου δεκαετία είχε την ευθύνη της επιμέλειας και παρουσίασης εκπομπής αναλόγου περιεχομένου μέσα από την ραδιοσυχνότητα της ΕΡΑ Σερρών.
Η συγκέντρωση άφθονου προφορικού υλικού, εν είδει προφορικών μαρτυριών, για θέματα που άπτονταν της νεότερης ιστορίας των Σερρών, υπήρξε και η κύρια αφορμή για την ενασχόλησή του με την δεκαετία του 1940.
Καρπός αυτής της πολύχρονης προσπάθειας είναι το βιβλίο “Βασίλης Ραφτούδης, 1914-1948”, το οποίο και συνιστά το πρώτο εκδοτικό εγχείρημά του.

Συγγραφέας: Πασχάλης Κώστας
Εκδότης: Φιλίστωρ
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-369-085-6
Σελίδες: 327
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1914-

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.54 €