Βίλα Αμάλια

Περιγραφή
Μια γυναίκα εξαφανίζεται. Ή μάλλον οργανώνει τη φυγή της και την εξαφάνισή της, όπως ακριβώς και ο πατέρας της που τους εγκατέλειψε όταν εκείνη ήταν ακόμη παιδί. Η γυναίκα, αυτή, η Aνν, είναι πιανίστρια. Συνθέτει μια μουσική έντονη και μινιμαλιστική, όπου μελωδίες και αρμονίες είναι απλοποιημένες, λαξεμένες, περιορισμένες στο ελάχιστο και από όπου απουσιάζει κάθε απόπειρα καλλωπισμού. Η “Βίλα Αμάλια”, το καινούργιο μυθιστόρημα του Πασκάλ Κυνιάρ ύστερα από την “Ταράτσα στη Ρώμη”, μοιάζει με τη μουσική για την οποία μιλάει. Πιστός στην αισθητική του τού αποσπάσματος, ο συγγραφέας του “Όλα τα πρωινά του κόσμου” προσφέρει στον αναγνώστη κομμάτια απ’ τη ζωή του μυθιστορηματικού του προσώπου, κομμάτια και συμπαγείς όγκους που τους διευθετεί με εκπληκτική μαεστρία. Η ένταση της αφήγησης οφείλεται κατά παράδοξο τρόπο σε όλες εκείνες τις τρύπες και στα κενά που αφήνει. Κανένα στολίδι… Καμία παραλλαγή… Μονάχα συμπαγείς όγκοι έντασης…
“Δεν πρόκειται για αποτυχία. Δεν πρόκειται για επιστροφή. Πρόκειται για μεταμόρφωση. Ένα κέλυφος που σε περικλείει ασφυκτικά, μια χρυσαλλίδα που το σώμα της αποδεσμεύεται αργά. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Η Aνν Χίντεν είναι μια γυναίκα που βγήκε απ’ την τροχιά της. Εγκαταλείπει όλους τους κύκλους που μέσα τους βρισκόταν εγκλωβισμένη – συζυγικό, επαγγελματικό, καταγωγής. Αρχικά στρέφεται προς την ομορφιά· την αναζητά στην Ιταλία, στην Ίσκια, ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί χαμένο στη θάλασσα. Εγκαταλείπει τη δουλειά της. Το παρελθόν την ακολουθεί. Όμως, αυτά που έζησε δεν την επηρεάζουν πια με τον ίδιο τρόπο ούτε της προκαλούν τον ίδιο πόνο. Το βιβλίο είναι όλο μια φυγή, μια απόδραση, μια αλληλουχία αναχωρήσεων, ανανεώσεων. Ελπίζω πως όχι μόνο η σύνθεση αλλά και το στυλ έχει επηρεαστεί απ’ όλα αυτά. Ότι διαφαίνεται κάτι αν όχι ορμητικό, τουλάχιστον ανυπόμονο. Εξίσου ανυπόμονο όπως το σώμα ή η φύση την άνοιξη. Όταν θέλουμε να βγούμε απ’ το καβούκι μας, να συναντήσουμε όλο και πιο νωρίς την αυγή, που και αυτή κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο νωρίς· να βάλουμε μπρος τις δουλειές στον κήπο μας, να αλλάξουμε τη ζωή μας. Το στοιχείο της θάλασσας είναι κι αυτό πολύ ζωντανό σε όλη την έκταση του βιβλίου. Όχι μια θάλασσα που τραβιέται. Μια θάλασσα που προχωράει.”
(Από συνέντευξη του Pascal Quignard)Ο Πασκάλ Κυνιάρ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και σεναριογράφος, γεννήθηκε το 1948 στο Βερνέιγ-συρ-Αβρ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα του Ε. Levinas και του Paul Ricoeur. Το 1969 δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, L’ Etre et le balbutiement (δοκίμιο για τον Ζάχερ Μαζόχ). Δίδαξε αρχαία γαλλικά στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν. Από το 1969 εργάστηκε ως αναγνώστης για τις Εκδόσεις Γκαλλιμάρ, όπου έγινε διευθυντής σειράς από το 1976 ώς το 1994.
Βιολιστής και βιολοντσελίστας, παίζει σε μουσικά σύνολα. Με τον Philippe Beaussant, επί υπουργίας Ζακ Λανγκ, δημιούργησε το φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας των Βερσαλλιών.
Ασχολούμενος συστηματικά με την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, δημιουργεί ένα έργο που βασίζεται στην ετυμολογική κατάκτηση της γλώσσας, η οποία τον οδηγεί σε μια ποιητική της σιωπής, που θα συναντήσει το μεγάλο κοινό το 1991 με την κινηματογραφική διασκευή του Όλα τα πρωινά του κόσμου από τον Αλαίν Κορνώ.
Σημαντικότεροι τίτλοι : Le Lecteur (1976), Carus ( βραβείο Κριτικών, 1980), Le Salon de Wurtemberg (1986), La Lecon de musique (1987), Tous les matins du monde (1991), Georges de la Tour (μονογραφία, 1991), Le Nom sur le bout de la langue (1993), Le Sexe et l’ effroi (1994), Petits Traites (1995), La Haine de la musique (1996), Vie secrete (1998), Terrasse a Rome – Ταράτσα στη Ρώμη (βραβείο μυθιστορήματος Γαλλικής Ακαδημίας, 2000).
Το τελευταίο τρίτομο έργο του Dernier royaume (Les Ombres errantes, Sur le jadis, Abimes) τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ, Οκτώβριος 2002.

Συγγραφέας: Quignard Pascal
Μεταφραστής: Χατζάκη Βάνα
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-325-740-0
Σελίδες: 330
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.97 €