Αστέρια που χάθηκαν

Περιγραφή
Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος Παναγιώτης, καθηγητής μαθηματικών, υπηρετεί σ’ ένα ορεινό απόμακρο χωριό απ’ όπου και κατάγεται. Οι γονείς του έχουν πεθάνει και ο μοναδικός αδελφός του ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Στο ίδιο χωριό έρχεται να υπηρετήσει ως αγροτικός γιατρός ο παιδικός του φίλος Δημοσθένης, γεγονός που ενισχύει τη φιλία τους. Και οι δυο, πέρα απ’ τις αναμνήσεις που κουβαλούν, ζουν και τις δυσκολίες των νέων ανθρώπων, όταν εργάζονται σε ανάλογο απομακρυσμένο περιβάλλον.
Οι δυο φίλοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις οικογένειές τους, γεγονός που κάνει τους κατοίκους να έχουν ένα επιπλέον αντικείμενο για να συζητούν γι’ αυτούς κρυφά ή φανερά. Στο χωριό ο Παναγιώτης συνδέεται ερωτικά με τη Ρένα, που υπηρετεί κι αυτή στο αγροτικό ιατρείο ως μαμή, αλλά εκείνη δεν τρέφει ειλικρινή αγάπη στο δεσμό της. Ο χωρισμός τους έρχεται να προσθέσει στη μοναξιά τού καθηγητή απογοήτευση και μόνο η φιλία τού γιατρού αντισταθμίζει τις ψυχικές του επιπτώσεις, μέχρι που ένα τηλεφώνημα θ’ αλλάξει την πορεία της ιστορίας…
Από την ελληνική επαρχία ως την πολύβουη Πάτρα και από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο ως το πολιτιστικό Δουβλίνο, ο συγγραφέας μάς συνοδεύει σ’ ένα ταξίδι ανεκπλήρωτων και προδομένων ερώτων και προσδοκιών για την αλήθεια της αγάπης.
Το μυθιστόρημα έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό των Σικελιανών και του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων του 2007.Ο Ανδρέας Ζάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Παιδαγωγικά, Θέατρο και Πληροφορική. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Έφορος Βιβλιοθηκών και θέατρου στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Ιλίου. Υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος στην Εστία Νέας Σμύρνης.
Ως εκπαιδευτικός ήταν Λυκειάρχης στο Ενιαίο Πνευματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων. Επιμορφωτής σε σεμινάρια εκπαιδευτικών. Μέλος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (σημερινό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) και διετέλεσε πρόεδρος και μέλος υπηρεσιακών συμβουλίων. Συμμετείχε με εξειδικευμένες εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστημονικά λήμματά του συμπεριλαμβάνονται στην Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια ΚΟΣΜΟΣ (Conceptum 2002). Έχει συγγράψει σενάρια δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Την περίοδο 92-94 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και παιδαγωγικά άρθρα σε ποικίλα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά έντυπα. Για το πολυσχιδές έργο του έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς.
Το τελευταίο του μυθιστόρημα “Ουρανός γεμάτος όνειρα” αφιερώνεται στην αδελφή του Μαρία, που χάθηκε στους δύσκολους καιρούς της Κατοχής.

Συγγραφέας: Ζάκας Ανδρέας
Εκδότης: Ιωλκός
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-426-523-7
Σελίδες: 187
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.88 €