Ασπασία η κυρία των Αθηνών

Περιγραφή

Το θαύμα του χρυσού αιώνα ξεκίνησε, όταν ο Περικλής άλλαξε την αθηναϊκή κοινωνία κι έβαλε τους άριστους του πνεύματος και της τέχνης, πάνω απ’ την αριστοκρατία του πλούτου και της καταγωγής. Ο Πλούταρχος γράφει στο έργο του ‘Περικλής – Φάβιος Μάξιμος”: “…Λέγουν, πως η Ασπασία δίδασκε σε πολλούς τη ρητορική τέχνη κι ο Σωκράτης την επισκεπτόταν με τους μαθητές του και οι Αθηναίοι άντρες που τη γνώριζαν, έστελναν τις γυναίκες τους να την ακούσουν, αν και η ίδια δεν έκανε σεμνή και κόσμια δουλειά, αλλά εκπαίδευε κορίτσια για να γίνουν εταίρες…” “…Ποια τέχνη και ποια μεγάλη πνευματική δύναμη είχε, για να σκλαβώσει τους κορυφαίους απ’ τους πολιτικούς κι οι φιλόσοφοι να μιλούν γι αυτήν μ’ εγκωμιαστικά λόγια; ” “…Λέγουν, πως ο Περικλής την ερωτεύτηκε σφοδρά γιατί ήταν σοφή κι είχε πολιτική ευστροφία και κάθε μέρα όταν έφευγε απ’ το σπίτι κι όταν γύριζε απ’ την αγορά, την αγκάλιασε και τη γέμιζε φιλιά” “…Εκείνο το καιρό πέρασε από δίκη η Ασπασία με την κατηγορία της ασέβειας στους θεούς…” Ο φιλόσοφος Πλάτων γράφει στο διάλογο “Μενέξενος”: “…ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μπορώ να μιλήσω, γιατί έχω για δάσκαλο την Ασπασία, πολύ ικανή στη ρητορική…”

Ο Γιώργος Α. Φυτιλής γεννήθηκε στα Πιέρια, μέσα σε μια σαρακατσάνικη στάνη κι έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στο Πολύκαστρο της Μακεδονίας. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1979 παρακολούθησε σεμινάρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πέραν της πεζογραφίας, ασχολείται με τη λαογραφία και κύρια με τη μελέτη των γλωσσικών ιδιωμάτων του λαού μας.
Είναι πατέρας δυο παιδιών. Το 1992 τιμήθηκε με βραβείο από τη ΧΕΝ Πειραιά για το μυθιστόρημά του “Κι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο”. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία.

Συγγραφέας: Φυτιλής Γιώργος Α.
Εκδότης: Φιλότυπον
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-946-415-4
Σελίδες: 444
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Ιστορικό μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.61 €