Αριστερά και Ευρώπη

Περιγραφή
Η κρίση της πατρίδας μας, το “ασύμμετρο” αυτό “σοκ”, που θα έλεγε και ο Κέυνς, είναι σύνθετο και πολλαπλό: αστική τάξη χωρίς εθνικό σχέδιο, χρεοκοπημένα κόμματα εξουσίας, “ενσωματωμένα” επίσημα Συνδικάτα, αναξιόπιστη και διαψευσμένη οικονομική θεωρία, αφερέγγυα συστημική διανόηση, υπηρετική δημοσιολογία του “δόγματος του σοκ” χωρίς ορθολογικό και πλήρη συλλογισμό· αλλά και στο “στρατόπεδο” της ελπίδας, μια κατακερματισμένη Αριστερά που δεν κατάφερε ακόμη να παρουσιάσει μια σύγχρονη, επείγουσα, ολοκληρωμένη και πειστική, ενωτική πρόταση αυτοδύναμης εξόδου από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης σε μιαν αμήχανη και τρομοκρατημένη κοινωνία…
Η Κύπρος, με το “όχι” της (19/3/2013), αλλά και με το “ναι” της προεδρικής πλειοψηφίας (22/3/2013), άλλαξε όλα τα δεδομένα στους αγώνες των λαών κατά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού των Μνημονίων. Άλλαξε την ατζέντα μας και τα καθήκοντά μας.
Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να είναι πλέον έτοιμη για όλα. Και πρέπει να φύγει μπροστά με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, με καθημερινή αναφορά στην Κοινωνία, με περισσότερη ευελιξία, με επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο, που θα το υπερασπιστεί χωρίς εκπτώσεις, με σθένος και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το καθήκον μας σήμερα. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ειδικευθεί σε θέματα Εργατικού, Συνταξιοδοτικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου. Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Από μαθητής Γυμνασίου διώχθηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη διάρκεια της δικτατορίας, φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και βασανίστηκε από τα Σώματα Ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος. Την περίοδο 1981-1985, ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στους τομείς της εργατικής και της κοινωνικής πολιτικής, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εργασίας.
Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος πολλών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χειρίστηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν, κατά καιρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχει τρία παιδιά, την Αγγελική, τη Μυρτώ και τον Αλέξη-Αιμίλιο. Σήμερα διδάσκει Εργατικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ηγήθηκε του ανεξάρτητου συνδυασμού της Αριστεράς “Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο” και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες.

Συγγραφέας: Μητρόπουλος Αλέξης Π.
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-14-2661-2
Σελίδες: 303
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτική ιδεολογία, Πολιτική – Ευρώπη – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρές: Πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.83 €