Από το Inlook στο Outlook…

Περιγραφή
H Κατερίνα Δεµέτη είναι Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, στο οποίο εργάζεται από το 2000. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. (1985-1989).
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην ερμηνεία της καθημερινής ζωής του τόπου της μέσα από την εικαστική γλώσσα. Έτσι συμμετέχει µε ανακοινώσεις σε ημερίδες και συνέδρια και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα τέχνης και πολιτισμού.
Η επιστημονική της δραστηριότητα συνίσταται στην καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμόζεται σε τρία µουσεία της Ζακύνθου, όπου μένει μόνιμα: του Μουσείου Σολωµού & Επιφανών Ζακυνθίων, του Μουσείου Ζακύνθου (Μεταβυζαντινό) και του Μουσείου για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο του Δήµου Ζακυνθίων.
Μόνη ή σε συνεργασία, είχε την ευθύνη για τη φιλολογική και γλωσσική επιμέλεια αρκετών εκδόσεων όπως: “Ημερολόγιο Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου, Αθλητικά Δρώμενα”, Ζάκυνθος 2002, “Ράγισε η φλούδα του ροδιού”, φωτογραφικό λεύκωμα για τους σεισμούς του 1953, Έντυπο-Τρίμορφο 2003, Λουδοβίκου Σαλβατόρ, “Ζακυνθινά παραμύθια”, Τρίμορφο 2006, Αντιγόνης Κάπα, “Ο στρατός των αγγέλων”, Τρίμορφο 2009, Ιωάννη Μ. Δεμέτη, “Άγιος Λάζαρος, η γειτονιά μου, Ταξίδια στα μονοπάτια του χθες”, Οι φίλοι του περίπλου, 1995, και του ιδίου, “Της Θάλασσας”, Περίπλους, 2000, “Κυριώτερα συμβάντα της νήσου Ζακύνθου 1874-1907 υπό Διονυσίου Κλάδη του ιερέως Παναγιώτη”, Τρίμορφο, 2004, “Το Ιστορικό του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων”, εκδ. Μουσείο Σολωμού 2011. Έχει διδάξει στο Τµήµα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισµικής Κληρονοµιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήµου Ιωαννίνων, στο ΙΕΚ Ζακύνθου και σε Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης.
Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων έχει παρουσιάσει εικαστικούς καλλιτέχνες σε εκθέσεις που έγιναν στην Αθήνα και τη Ζάκυνθο και έχει επιμεληθεί τους συνοδευτικούς καταλόγους. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά, (“Επτανησιακά Φύλλα”, Λογοτεχνικό Ιστορικό & Λαογραφικό Ημερολόγιο “Ζάκυνθος” Διονύση Μουσμούτη, ), ενώ είναι τακτική συνεργάτης στο e-περιοδικό για τα γράμματα και τις τέχνες “Στον ίσκιο του Ήσκιου” του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.
Ως επιστημονική υπεύθυνη εργάστηκε για δύο ευρωπαϊκά προγράμματα.
Είναι μέλος σε συλλόγους, εταιρείες και επιτροπές: Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού Νομού Ζακύνθου (1999-2000), Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας & Προαγωγής Πολιτισμού “Πλατύφορος” (2001-2004), Καρναβαλική Επιτροπή του Δήμου Ζακυνθίων, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ούγος Φώσκολος”, Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία.

Συγγραφέας: Δεμέτη Κατερίνα
Εκδότης: Τρίμορφο
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-6730-26-3
Σελίδες: 299
Κατηγορίες: Ζωγραφική – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €