Από το ορατό στο αόρατο

Περιγραφή
Η τέχνη της αγιογραφίας, παράθυρο στο Αόρατο και τόπος Θεοφάνειας, αποτελεί τέχνη οντολογική που δανείζεται, το περιεχόμενο και τη μορφή της από το Αόρατο. Φύσει οικουμενική τέχνη, αφίσταται, κάθε ατομικισμού. Η ομορφιά μιας εικόνας συνιστά μια βουτιά στα βάθη του είναι, που αποκαλύπτονται και αναδύονται σε μια διάσταση που παραμένει άγνωστη χωρίς την εικόνα…
Υπερευαίσθητος ο καλλιτέχνης, μοιάζει με ηχείο ή με καθρέφτη, που αντικατοπτρίζει αναπόφευκτα τον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο όμως μετασχηματίζει εμφυσώντας σε αυτόν μια νέα διάσταση. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι απλά ένα ηχείο, ένας ενδιάμεσος· καθήκον του είναι να καθιστά ορατό το αόρατο. Ως μέλος αναπόσπαστο του κοινωνικού του περιβάλλοντος, εναπόκειται σε αυτόν να δίνει νόημα στις υπάρξεις και στα αντικείμενα, να μεταμορφώσει την πραγματικότητα…
Η αυθεντική τέχνη ξεφεύγει από τις εξωγενείς δεσμεύσεις και όταν ο καλλιτέχνης καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις να συνενώσει μέσα στην τέχνη του το θείο και το ανθρώπινο, το παροδικό και το αιώνιο, το πεπερασμένο και το άπειρο, τότε βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν περισσότερο άνθρωποι. Οραματιστής και προφήτης, γίνεται έτσι φωτοδότης μεταξύ των ανθρώπων…Ο π. Μιχαήλ Κενώ γεννήθηκε το 1941 στην Ελβετία. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες και γλωσσολογία στην Ελβετία και την Αμερική, ενώ για μεγάλα χρονικά διαστήματα έζησε στην Ιταλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Πριν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση της πατρίδας του, γύρισε ολόκληρη την Αραβία ως επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής αποστολής στη Βόρεια Υεμένη , τον καιρό που μαινόταν εκεί εμφύλιος πόλεμος.
Έπειτα από ποικίλες περιπλανήσεις γύρω από το ζήτημα της εικόνας και της εικονουργίας (ήδη από τα νεανικά του χρόνια), μετεστράφη στην Ορθοδοξία και συνέγραψε αρκετά βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο στοχασμός του γύρω από την ιερότητα της εικόνας αποτελεί τον καρπό της ενασχόλησης μιας ολόκληρης ζωής.
Το 2003 χειροτονήθηκε ιερέας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και σήμερα υπηρετεί σε μια μικρή γαλλόφωνη ενορία της Ελβετίας.

Συγγραφέας: Quenot Michel
Μεταφραστής: Μαργιόλης Κώστας
Εκδότης: Εν πλω
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-6719-67-7
Σελίδες: 278
Σχήμα: 19χ14
Κατηγορίες: Αγιογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.46 €