Από τον έναν Πύργο ο άλλος

Περιγραφή
[…] Ο Σελίν ξεκινάει πάντοτε από πραγματικά γεγονότα -ή τουλάχιστον από πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν-, αλλά πάντοτε επίσης μετατοπίζει και δημιουργεί. Διακρίνει κανείς στο “Από τον έναν Πύργο ο άλλος” τις ελευθερίες που παίρνει σε σχέση με τα πρόσωπα και τα γεγονότα, είτε αφηγούμενος σκηνές -περίπατοι, συναντήσεις- που δεν συνέβησαν είτε αποδίδοντας σε κάποιον μια περιπέτεια που δεν ήταν δική του είτε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μάρτυρα επεισοδίων στα οποία δεν παραβρέθηκε.
Όσο δε αφορά τις προσωπικές αναμνήσεις, διαβλέπει κανείς γρήγορα, όταν προσπαθήσει να συγκροτήσει την πραγματικότητά τους, στο μέτρο του δυνατού, ότι κανένα, ή σχεδόν κανένα από τα αφηγήματα, δεν αντιστοιχεί επακριβώς στα δεδομένα της εμπειρίας…
[…] Η σύγκριση των δεδομένων της εμπειρίας και της αφήγησης μοιάζει ενδιαφέρουσα -και στο μέτρο που ο Σελίν παρουσιάζει το αφήγημα ταυτόχρονα ως μυθιστόρημα και ως αυτοβιογραφία-, αφού καλείται να διαφωτίσει την πραγματική υφή του έργου. […] Κορυφαίος πεζογράφος του 20ού αιώνα, ο Σελίν (κατά κόσμον, Λουί-Φερντινάν-Ωγκύστ Ντετούς) γεννιέται το 1894 στο Παρίσι. Το 1912 κατατάσσεται εθελοντικά στο πεζικό, όπου τον προλαβαίνει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τον Σεπτέμβριο του 1914 τραυματίζεται, παρασημοφορείται και αποστρατεύεται. Εργάζεται στο Καμερούν και, επιστρέφοντας, σπουδάζει ιατρική στη Ρεν. Συμμετέχει για λογαριασμό της Κοινωνίας των Εθνών σε υγιεινολογικές αποστολές στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, προτού εγκατασταθεί ως γιατρός στο Παρίσι.
Το 1932 εκδίδει το αριστουργηματικό “Ταξίδι στην άκρη της νύχτας”, που προκαλεί σκάνδαλο και στέφεται με απαραμείωτη επιτυχία. Εννέα ακόμα μυθιστορήματα (“Θάνατος επί πιστώσει”, “Μακελειό”, “Από τον ένα πύργο ο άλλος”, “Βορράς”, κ.ά.) επισφραγίζουν την ιδιοφυή καινοτομία του. Η αντισημιτική και φιλοναζιστικη στάση του τον αναγκάζει να καταφύγει το 1944 στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Κοπεγχάγη, όπου φυλακίζεται για ένα διάστημα και όπου παραμένει μια εξαετία, εν αναμονή της δίκης του στη Γαλλία επ’ εσχάτη προδοσία. Το 1951 αμνηστεύεται και αποσύρεται στο παρισινό προάστιο Μεντόν, συνεχίζοντας να συγγράφει έως το θάνατο του, το 1961.

Συγγραφέας: Céline Louis – Ferdinand
Μεταφραστής: Αλεξάνδρου Αχιλλέας
Εκδότης: Γνώση
Έτος έκδοσης: 1984
ISBN:
Σελίδες: 444
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.18 €