Αποτύπωση της κοινωνικής ταυτότητας και εντοπισμός των ομάδων σε κοινωνικό αποκλεισμό στο Νομό Δωδεκανήσου

Περιγραφή
Η παρούσα έκθεση αποτελεί τμήμα της ευρύτερης έρευνας “Αποτύπωση της κοινωνικής ταυτότητας και εντοπισμός των ομάδων σε κοινωνικό αποκλεισμό του Νομού Δωδεκανήσου”. Η έρευνα ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από το Δήμο Ροδίων και εντάσσεται στα πλαίσια του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, Υποπρόγραμμα ΙΙΙ, Μέτρο 3 “Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας” δράση Α΄ “Αποτύπωση της κοινωνικής ταυτότητας και δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και προώθησης στην αγορά εργασίας των αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων του Νομού Δωδεκανήσου”.
Η εκπόνηση της έρευνας αποφασίστηκε να στηριχθεί στη διενέργεια επιτόπιας έρευνας, σε προεπιλεγμένο δείγμα 2.054 νοικοκυριών επί του συνόλου των νοικοκυριών όλων των νησιών του Νομού και των επί μέρους Επαρχείων και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.
Από την ανάλυση των στοιχείων, φαίνεται να αναδύονται δύο διακριτές
ομάδες επαρχείων:
Μία ομάδα την οποία συνιστούν τα Επαρχεία της Ρόδου και της Κω, των οποίων οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο (υψηλότερο από το μέσο όρο του Νομού).
Μία άλλη ομάδα την οποία αποτελούν τα Επαρχεία της Καλύμνου και της Καρπάθου, όπου το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι σχετικά χαμηλότερο του μέσου όρου.
Τα στοιχεία και οι σχετικοί δείκτες που εκτιμήθηκαν φαίνεται να επιβεβαιώνουν
τη διάκριση αυτή, καθώς τα νοικοκυριά του Δήμου Ροδίων εμφανίζουν σαφώς διαφορετική εικόνα συγκριτικά με τα νοικοκυριά στα υπόλοιπα Επαρχεία κα1 κυρίως στα Επαρχεία Καλύμνου και Καρπάθου. Επιπλέον, οι σχετικοί δείκτες οικονομικής ανισότητας και φτώχειας διαγράφουν ως καλύτερη την κατάσταση των νοικοκυριών του Επαρχείου Ρόδου σε σύγκριση με τα δεδομένα για τα νοικοκυριά της χώρας, ενώ πλησιέστερα στο Δήμο Ροδίων βρίσκεται ο Δήμος της Κω.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Σισσούρας Άρης, Μπούζας Νίκος, Μπαλούρδος Διονύσης, Καραγιάννη Χ., Μυριζάκης Γιάννης
Εκδότης: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-7093-95-Χ
Σελίδες: 296
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες, Κοινωνικά προβλήματα, Κοινωνικές ομάδες
Σειρές: Μελέτες – Έρευνες = Studies – Research Reports

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.25 €